Икономиката на Гърция може да се свие с 13% тази година

Атина обмисля да намали от 24 на 13% данъка върху продажбите в кафенета и ресторанти

Икономиката на Гърция може да се свие с 13% тази година

Снимка: БТА

444 ~ 1 мин. четене
Икономиката на Гърция може да се свие с 10 до 13% тази година след блокирането, наложено, за да спре разпространението на коронавируса, но правителството ще предприеме стъпки за смекчаване на въздействието, заяви финансовият министър на страната в сряда.

Министърът на финансите Христос Стайкурас заяви пред гръцкото радио Real FM, цитиран от Ройтерс, че икономиката, възникнала от дългогодишна дългова криза и три международни спасявания през 2018 г., може да издържи на евентуална втора вълна от инфекции през есента.

Консервативното правителство ще подкрепи бизнеса и ще защити работните места, каза той, и планира да предприеме мерки, които биха могли да ограничат прогнозната рецесия с цели 8 пункта.

„Ние се стремим икономиката постепенно да се върне към динамиката, която имаше преди здравната криза, през февруари“, каза Стайкурас.

Гърция сега обмисля намаляване на данъка върху продажбите до 13% от 24% за ресторанти и кафенета, като част от плановете за рестартиране на икономиката, зависима от туризма. Премиерът Кириакос Мицотакис ще очертае плана си за възраждане на икономиката по-късно днес.

Средиземноморската страна досега успява да овладее разпространението на коронавирус на сравнително ниски нива в сравнение с други страни от ЕС. Тя е регистрирала 2840 инфекции и 165 смъртни случая от края на февруари до сега.
Коментари: 0