Икономиката на Китай може да се удвои до 2035 г.

Удвоявайки нивата на БВП, азиатският икономически гигант ще надмине САЩ като най-голямата икономика в света около 2027г. до 2028г.

Икономиката на Китай може да се удвои до 2035 г.

Снимка: Unsplash

Китай има добри шансове да удвои размера на икономиката си до 2035 г., надминавайки брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, прогнозира Bank of America (BofA). Азиатската държава се стреми да се превърне в напреднала държава, а китайският президент Си Дзинпин заяви през ноември, че е възможно удвояване на брутния вътрешен продукт на страната и дохода на глава от населението до 2035 г.

Това удвояване изисква средногодишен реален ръст на БВП от 4.7% през следващите 15 години, но според някои анализатори това може да бъде трудно постижимо. Но Хелън Цяо, ръководител в BofA Global Research, заявява, че някои реформи ще помогнат на Китай да постигне заложените цели.

Мислим, че Китай ще успее“, казва тя.

Удвоявайки размера на БВП, азиатският икономически гигант ще надмине САЩ около 2027 - 2028 г., прогнозира Цяо.

Китай беше една от малкото икономики в световен мащаб, която нарасна през 2020 г. въпреки предизвикателствата, породени от пандемията Covid-19. Официалните данни показват, че китайската икономика е нараснала с 2.3% през миналата година, а Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира ръст от 8.1% за Китай тази година.

В същото време американската икономика се сви с 3.5% през 2020 г., показват последните правителствени оценки. МВФ заяви, че тя може да нарасне с 5.1% тази година.

Притеснения за растежа на Китай

В доклад, публикуван по-рано този месец, Цяо описва общите опасения, които биха попречили на Китай да постигне икономическите си цели през 2035 г. Тя изброява три причини, които скептиците често цитират:

  • Застаряващото население ще навреди на потенциалния растеж на страната;
  • Високите нива на растеж могат да застрашат икономическата стабилност;
  • Структурата на инвестициите на страната не е устойчив и не може да стимулира растежа в дългосрочен план.

Според доклада тези притеснения няма да са причина за забавянето на растежа на Китай.

Това е така, защото правителството има определени политики за справяне с предизвикателствата. Мерките включват по-голямо фокусиране върху стабилизиране на дълга и инициативи за по-нататъшна урбанизация, както и отваряне на сектора на услугите.

И все пак, пътят, по който Китай е избрал да върви до 2035 г., е доста рисков, казва Цяо и добавя, че дори Китай да изпълни заложените реформи, има много други фактори, които страната не може да контролира. Икономистът посочва допълнителното напрежение между Вашингтон и Пекин като възможна заплаха за икономическия растеж на Китай.

Напрежението между САЩ и Китай ескалира по време на мандата на бившия президент Доналд Тръмп и се превърна в една от най-големите заплахи за световната икономика преди пандемията Covid-19.

Коментари: 0