Електромобил с марка Huawei може да се появи още тази година?

Компанията търси нови ниши за развитие, особено след ударите на американските санкции

Електромобил с марка Huawei може да се появи още тази година?

Снимка: Pixabay

Санкциите на САЩ срещу Huawei поставиха компанията в малко трудна ситуация. По-рано мобилният бизнес бе сфера, в която тя доминираше, независимо дали предоставяше инфраструктура на страните за телекомуникации или създаваше смартфони със забележителен хардуер. Това обаче се промени през последните няколко години.

И така, какво да прави Huawei? Може да се насочи към друго поле. Може би към електрическите коли.

Това съобщава Reuters, позовавайки се на доклад, който твърди, че Huawei планира да навлезе на пазара на електрически превозни средства и дори може да пусне няколко модела по-късно тази година. Източниците твърдят, че китайската компания води преговори с различни местни автомобилни производители, за да им помогне да построят своя собствена електрическа кола. Според Reuters Huawei разговаря с Chongqing Changan Automobile Co и с BAIC BluePark New Energy Technology Co. на BAIC Group.

Това е огромна хапка за Huawei, ако слуховете са верни. Компанията няма опит с автомобилите и експертите не са сигурни как клиентите ще бъдат убедени да започнат да харчат пари за автомобили с марка Huawei. Говорител на компанията отрече слуховете, твърдейки, че интересът на Huawei към автомобилите е по-скоро да предостави технологията, която стои зад тях, а не да изгради самата кола.

„Huawei не е производител на автомобили. Въпреки това, чрез ИКТ (информационни и комуникационни технологии), ние се стремим да бъдем доставчик на цифрови автомобилни технологии и нови добавени компоненти, предоставяйки на производителите оригинално оборудване да произвеждат по-добри превозни средства.“

Коментари: 0