Има хаос в системата на ТЕЛК-овете

Всеки лекар специалист с определен ценз и трудов стаж трябва да може да издава експертизи, смята здравният министър Петър Москов

Има хаос в системата на ТЕЛК-овете

"Подкрепям това, което казва министър Ивайло Калфин за това, че хаос в системата на ТЕЛК-овете има. Проблемът е, че когато човек има нужда от бърза и качествена трудово-лекарска експертиза, няма възможност да я получи. Друг проблем е, че когато бъде получена, невинаги съответства на здравното състояние на човека”.  Така здравният министър Петър Москов коментира темата за ТЕЛК-овете и възможността те да бъдат закрити в ефира на Нова Телевизия.

По думите му са нужни законови промени, за да се закрият ТЕЛК комисиите. И все пак, докато системата е готова за такава промяна, ще трябва да мине време, заяви той.  

"В момента в закона пише, че трудово-лекарска експертиза може да бъде дадена от лекари, които се занимават само с това. Няма нужда от сложни комисии, а има нужда от това всеки лекар специалист с определен ценз и трудов стаж да може да получи правото да издава експертизи”, на мнение е здравният министър. 

"Социалната придобивка е предмет на индивидуална социална анкета и това е втората част от философията на тази реформа. Медицинската експертиза от социалната придобивка трябва да се разделят”, на мнение е Москов.

В момента в Министерството на здравеопазването тече финализирането на юридическата обосновка на това лекари, отговарящи на определени критерии, да могат да дават трудова-лекарска експертиза.

Коментари: 0