Импийчмънтът реално надвисва над Тръмп

Тръмп е напът да стане първият президент в историята на САЩ, срещу когото два пъти е имало процедура по импийчмънт

Импийчмънтът реално надвисва над Тръмп

Снимка: БТА

1068 ~ 2 мин. четене

Камарата на представителите в САЩ ще пристъпи тази седмица към процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, обяви председателката на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси, цитирана от Reuters.

Щурмът на Капитолия

Преди това Камарата на представителите все пак официално ще поиска в понеделник от вицепрезидента Майк Пенс и членовете на кабинета да се позоват на 25-ата поправка от американската конституция и да обявят Тръмп за негоден да заема президентския пост. Основанието е, че Тръмп, който отказваше да признае загубата си от демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември, е подбудил свои поддръжници да нахлуят в Капитолия в сряда с необоснованите си твърдения, че изборната победа му е била отнета.

Пелоси уточни, че в понеделник ще се състои самият вот в Камарата на представителите. След това вицепрезидентът и кабинетът ще имат 24 часа, за да се задействат. В противен случай долната камара на Конгреса ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента.

Припомняме, че часове след щурма на Капитолия от CNN обявиха, че членове на кабинета вече обсъждат активирането на 25-ата поправка. Впоследствие обаче официална информация не бе предоставена, а двама души от кабинета на Тръмп напуснаха.

Засилва се и натискът върху Тръмп да подаде оставка. Вече двама сенатори републиканци призоваха президента, който е техен съпартиец, да се оттегли.

Редица компании пък обявиха, че вече няма да даряват средства за кампании на онези конгресмени, всички те републиканци, които са отказали да утвърдят победата на Байдън.

Тръмп е напът да стане първият президент в историята на САЩ, срещу когото два пъти е имало процедура по импийчмънт. Контролираната от демократите Камара на представителите вече гласува за импийчмънт на президента републиканец през декември 2019 г. по обвинения в оказване на натиск върху украинския му колега Володимир Зеленски да разследва Байдън. Контролираният от републиканците Сенат оправда Тръмп през февруари 2020 г. Сега обаче дори редица републиканци се обръщат срещу Тръмп.

Джо Байдън пък се очаква да положи клетва като президент на САЩ на 20 януари.

Подкрепи Economic.bg