Щурмът на Капитолия може да доведе до създаването на 51-ви щат в Америка

Необикновените сцени в седалището на властта могат да имат дългосрочни последици за бъдещето на страната

Щурмът на Капитолия може да доведе до създаването на 51-ви щат в Америка

Снимка: БТА

13412 ~ 3 мин. четене

Погромът, който тълпата причини в Капитолия може да доведе до създаването на 51-ви американски щат. Необикновените сцени в седалището на властта могат да имат дългосрочни последици за бъдещето на управлението на страната, обяснява в свой анализ Sky News.

Щурмът на Капитолия

Къде беше полицията? Къде беше Националната гвардия? Защо поддръжниците на Доналд Тръмп успяха да влязат в парка около сградата, в самия център на американската демокрация и да предизвикат безпрецедентен хаос? Въпросите относно реакцията на силите за сигурност във връзка с нарушенията в Капитолия в сряда продължават да се увеличават.

Яркият контраст между изображенията на Националната гвардия по улиците на Вашингтон по време на протестите на организацията за правата на чернокожите Black Lives Matter през лятото и малцината полицейски служители от Капитолия, опитващи се да задържат тълпата на 6 януари, е трудно да се отрече.

Това подчертава значението на това как властта действа във Вашингтон, окръг Колумбия – място, управлявано като никое друго в Съединените щати.

Колумбия не е щат, а се счита за окръг. Вместо губернатор, има кмет – в случая Мюриел Баузър. Той обаче няма правомощия по отношение на Националната гвардия. Такива има Министерството на отбраната и президентът.

Докато Доналд Тръмп твърди във видеоклип на Белия дом, публикуван късно в четвъртък, че „незабавно е изпратил Националната гвардия“ на място, източниците на американските медии твърдят, че всъщност вицепрезидентът Пенс е този, който е разпоредил мобилизирането на федералните войски.

Това забавяне струва ценно време, според кмета Боузър, тъй като протестиращите надвиха полицията на Капитолия и се втурнаха в коридорите на сградата на Конгреса. От полицейския съюз на Вашингтон, окръг Колумбия, обясниха тяхното отсъствие при влизането на протестиращите около сградата с факта, че те не пазят федерални сграда, а това го прави федералната полиция.

Това е още един пример как разединението на властите в окръг Колумбия в крайна сметка може да остави празно мястото на властта.

Грубата ирония тук е, че тъй като окръг Колумбия не е щат, той няма подходящо представителство в Конгреса. „Народният дом“, който беше щурмуван със скандирания „нашата къща“, не принадлежи по никакъв смислен начин на 700-те хиляди жители на окръга.

На номера на автомобилите на жителите на окръга са поставени надписи с текст „Край на данъчното облагане без представителство“. Докато данъците върху стоките, услугите, доходите и имуществото на жителите на окръга са едни от най-високите в Съединените щати, техният представител в Конгреса Елеонора Холмс Нортън няма право да гласува законодателство.

Жителите на окръг Колумбия дори нямаха представител, който да може да гласува за утвърждаването на победата на Байдън - самият процес, който про-Тръмп тълпата имаше за цел да наруши.

Докато градът влизаше във вечерния час и симфония от сирени се разнасяше по улиците, виковете „за държавността на окръг Колумбия“ се засилиха. След като бедствията през деня се успокоиха и неуспешната, счупена реакция на правоохранителните органи стана по-ясна, кметът Боузър каза на пресконференция в четвъртък, че президентът Байдън трябва да получи документите за превръщането на окръга в щат „на президентското си бюро в рамките на първите 100 дни от управлението си“.

Темата за превръщането на окръга в щат не е нова, но досега републиканците винаги гласуваха „против“ поради преобладаващо настроеното към демократите население - по-малко от 6% от хората му гласуваха за Тръмп през ноември - и статутът на щат вероятно ще означава още двама демократични представители в Сената.

Но тъй като демократите ще поемат контрола над президентството, Камарата на представителите и Сената на 20 януари, има по-голям шанс превръщането на окръга в щат да стане реалност през следващите няколко години, отколкото в който и да е момент от новата история на САЩ.

Мирните протести са част от живота на столицата на страната от самото й основаване, но тъй като насилието ескалира в разделена Америка, призивите за превръщането ѝ в 51-вия щат се увеличават.

Подкрепи Economic.bg