Колко пъти е нападана Капитолия?

Историята на САЩ е запечатала още четири момента, в които „сърцето на световната демокрация“ е било атакувано

Колко пъти е нападана Капитолия?

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Нападението срещу Капитолия от страна на привържениците на президента Доналд Тръмп, което се случи на 6 януари, бе определено като „черен ден в историята на САЩ“. Случващото се на хълма и в сградата на Конгреса изглеждаше като немислимо събитие, а световни и местни лидери заявиха, че това е нападение срещу демокрацията. Много американци написаха в социалните мрежи, че се „срамуват да бъдат част от тази нация“.

Щурмът на Капитолия

Симпатизантите на Тръмп, подтикнати от пламенната реч на президента преди неприятната случка, атакуваха сградата, твърдейки че изборите от 6 ноември са били фалшифицирани и демократите са откраднали нечестно победата на Доналд Тръмп. Те не искаха да позволят на Конгреса да завърши сертифицирането на Джо Байдън.

„Бунтовниците“, както ги определиха мнозина правителствени представители, нападнаха сградата и спряха работата на Конгреса. Освен че предизвикаха щети за милиони долари, по време на сблъсъците с органите на реда, загинаха и петима души. Един от които полицай.

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви, че събитията от 6 януари са опит за „въстание, което е неоправдано и няма как да промени изборните резултати“.

Световните медии побързаха да определят нападението над Капитолия като историческо събитие, но от BBC побързаха да напомнят, че това не е напълно вярно.

Назад в историята емблематичната сграда е била атакувана, щурмувана и бомбардирана още четири път. Ето и хронологията, изготвена от BBC.

1814 г. - Британците опожаряват Капитолия 

Най-бруталната атака срещу Конгреса е тази на Британската империя по време на войната от 1812 г. Войските, водени от вицеадмирал сър Александър Кокбърн и генерал-майор Робърт Рос, успяват да достигнат Вашингтон през 1814 г. и подпалват сградата, която тогава все още е в процес на строеж. Капитолия е горяла с часове, докато в крайна сметка дъждът не изгася пожара. Междувременно нанесените щети забавили завършването й с месеци.

Атаката от 1814 г. е определена като единствения случай, когато чужди сили са превзели и окупирали Вашингтон.

1915 г. - Атака с динамит

Около век след британското нападение, Ерих Мюнтер, бивш професор по немски език в Харвардския университет, взривява динамит в приемната на Сената. Взривът е нанесъл сериозни материални щети, но не е отнел човешки животи.

Мюнтер е заявил, че нападението е в отговор на действията на американски финансови институции, които са помагали на Великобритания в Първата световна война срещу Германия. Той е заловен от полицията и арестуван, но малко след това отнема живота си.

1954 г. - Пуерториканската атака

На 1 март 1954 г. четирима пуерторикански националисти нахлуват в галерията за посетители на Камарата на представителите и откриват огън срещу хората в залата. Докато стреляли на посоки, те крещели: „Свобода за Пуерто Рико“. По време на тази атака са ранени петима конгресмени, но без опасност за живота.

„Не съм тук, за да убивам, а да умра за Пуерто Рико!“, е завила лидерът на групата Лолита Леброн по време на ареста си. Тя е осъдена на 50 години затвор, а тримата мъже с нея - на по 75 години.

Малко по-късно присъдите им са отменени от президента Джими Картър, който заявил, че „освобождаването им ще бъде хуманен жест, който международната общност ще оцени“.

1983 г. - Бомбена атака на групата „Въоръжена съпротива"

На 7 ноември 1983 г. член на радикално-лявата групата „Въоръжена съпротива“ се провиква в Капитолия, че „след секунди ще избухне бомба“, която е техният отговор на американските действия в Гренада и Ливан. Няколко секунди по-късно втория етаж на Конгреса е бил унищожен. При експлозията не е имало жертви, но десетки са били ранени.

Коментари: 0