Индийска авиокомпания с рекордна поръчка на 300 самолета Airbus

С това поръчките от IndiGo достигат до 730 бройки

Индийска авиокомпания с рекордна поръчка на 300 самолета Airbus

Снимка: Airbus

Индийският бюджетен авиопревозвач IndiGo е поръчал 300 самолета от семейството на Airbus A320neo на стойност най-малко 33 милиарда долара по последните каталожни цени, предаде Ройтерс. Така европейският самолетен производител вече може да сепохвали с най-голямата си единична поръчка.

Гигантската сделка включва най-новия реактивен самолет на Airbus - версията за дълги полети с една пътека от фамилията A320neo, наречена A321XLR, се казва в изявлението.

Това ще направи общата поръчка на самолети от семейство A320neo на IndiGo до 730 бройки, което прави индийската авиокомпания най-големият клиент в света за тези самолети.

„Тази поръчка е важен етап, тъй като тя потвърждава нашата мисия за укрепване на въздушната свързаност в Индия“, каза Роноджой Дута, главен изпълнителен директор на IndiGo.

Сделката идва на фона на ожесточена конкуренция между Airbus и Boeing, като последната търси нови продажби на конкурентния си 737 MAX, спрян вследствие на две фатални катастрофи. 

Семейство A320neo на Airbus се конкурира директно със 737 MAX, а европейският производител на самолети има силно предимство на индийския пазар. 
Коментари: 0