Индустриалните зони са все по-търсени от компаниите

Пловдив се превърна в индустриалната столица на България

Константин Бояджиев:

Индустриалните зони са все по-търсени от компаниите
4019 ~ 3 мин. четене

Константин Бояджиев е управител на „Галакси Инвестмънт Груп“ от началото на 2016 г. Преди това в продължение на девет години е заемал позициите директор „Бизнес развитие“ и  директор „Маркетинг и продажби“ в компанията. Кариерата си стартира като мениджър „Продажби“ в периода 2005 - 2007 г. Завършил „Международен бизнес" в САЩ през 2005 г. 

Г-н Бояджиев, какви ще бъдат приоритетите в инвестиционната програма на Галакси Инвестмънт Груп?

Компанията ни традиционно инвестира в проекти с потенциал за развитие, които носят добра доходност. Дългогодишният ни опит в придобиване, планиране, изграждане, управление, продажба и отдаване под наем на активи в сектора на бизнес имотите ни превърна в лидер на този пазар, като ключовите проекти от инвестиционния ни портфейл притежават конкурентни предимства, които привличат интерес на клиенти и инвеститори. 

В момента разширяваме фокуса си върху различни сектори от икономиката, като имаме готовност да инвестираме и да участваме като ко-инвеститор в проекти с потенциал заедно с местни и чуждестранни партньори.

Какви са тенденциите и прогнозите за 2016 г. за развитие на имотния пазар? Къде се насочват инвеститорите?

Ще се запази тенденцията на търсене на качествени офис площи, които да отговарят на нуждите най-вече на представители на IT  и аутсорсинг индустрията. България е предпочитано място за нови инвестиции от тези сектори и това предполага нарастване на търсенето на офиси от компании, които разширяват бизнеса си или го стартират сега. Все по-често се откриват нови офиси извън София, което създаде  предпоставка за устойчив растеж на пазара на офис площи в големите областни градове, и най-вече в Пловдив.

Като цяло през тази година очаквам значително активизиране в сектора. Инвеститорите се насочват към сгради, които имат потенциал за висока доходност. Това са вече завършени сгради или такива, които престои да бъдат завършени, с добро местоположение и дългосрочни наемни договори

Все по-често излизат новини за нови индустриални инвеститори, които навлизат в България. Каква е вашата прогноза за развитието на пазара на индустриални площи?

Индустриалните зони ще са една от горещите теми на този пазар. Добрата новина е, че именно производствата, изградени в тях, генерират значителен икономически ръст. Затова смятам, че подобни компании трябва да се насърчават. Едно по-динамично развитие в този сегмент със сигурност ще е знак и за подобряване като цяло на бизнес климата и желанието на инвеститорите – и български и чужди, да се развиват и разширяват именно в България. 

Развитието на сектора превърна Пловдив в индустриалната столица на България. Ключовото местоположение привлича все повече компании, в това число и големи световни производители от различни сектори. Това се дължи на по-ниските производствени разходи и развитата инфраструктура, която притежава областта. И през 2016 г. Пловдив ще остане предпочитано място за инвеститорите. Не случайно авторитетното издание „Файненшъл Таймс” определи Пловдив като третият най-добър град за бизнес инвестиции в Европа. 

Вярваме, че инвестицията в нова офис сграда, която нашата компания стартира през миналата година, ще съживи икономиката в Пловдив, ще промени облика на града и ще помогне за разкриването на много нови работни места. С проектът „Офис парк Пловдив“ ние на практика реализираме потенциала на нашия град като развиваща се бизнес дестинация

Инвестициите в бизнес имоти се преценяват като нискорискови, но и по-слабо ликвидни. Какви са другите възможности, на които залагат инвеститорите?

Факт е, че напоследък България се възприема като добро място за инвестиции в млади компании. Развитието на стартъп културата, навлизането на големи IT компании и завръщането на много млади успели българи от чужбина са фактори, които насърчават инвестиционните фондове да подкрепят различни стартиращи бизнеси. Вече има и няколко примера на стартирали малки компании, които се продадоха доста успешно на големи инвеститори. Моята прогноза е, че фондовете ще продължат да инвестират парите си във високотехнологични проекти, защото там има потенциал, пък и те носят голяма добавена стойност. 

В крайна сметка, високите технологии влияят на всички сектори на икономиката и са основен двигател на растежа. За да се развие този сектор обаче, е нужна значителна промяна в образователната система. Първите стъпки вече се предприемат от отделни компании, които развиват свои школи за обучение на кадри. Държавата също демонстрира готовност за промяна в образователните политики и наскоро прие Концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти, която предвижда създаването на предпоставки за обучението на допълнително над 30 000 души през следващите 15 години. 

Подкрепи Economic.bg