Индустрията на Германия расте повече от очакваното през септември

Все пак нарастването на производството в най-голямата европейска икономика остава слабо

Индустрията на Германия расте повече от очакваното през септември

Снимка: Pixabay

Германското промишлено производство расте повече от очакваното през септември, движено от строителната продукция, показват официалните данни. Това според Reuters е сигнал за добрата кондиция, в която се намира най-голямата икономика в Европа.

Данните от министерството на икономиката показаха, че през септември промишлената продукция е нараснала с 0.2%, като надхвърля прогнозата на анализаторите, анкетирани от агенцията. Средната оценка бе за покачване от 0.1%. Това е втори пореден месец, през който индустрията на Германия отчита растеж.

Въпреки растежа през последните два месеца индустриалният сектор е в слаб период. От германското Министерство на икономиката заявиха, че тази слаба фаза е временна и се дължи на по-слабото производство в автомобилния сектор през третото тримесечие. От ведомството очакват промишленото производство да расте с по-бързи темпове в края на годината, когато вече ще е минал периодът, в който автомобилопроизводителите ще са се нагодили към новите екостандарти.

Икономическите съветници на германското правителство намалиха прогнозите за ръста през 2018 г. до 1.6%, докато през миналата година бе отчетен растеж от 2.3%. През тази година има доста рискове в глобален мащаб като например търговската война между Китай и САЩ, както и финалната фаза от преговорите между Брюксел и Лондон около Brexit.
Коментари: 0