„Инерком” прати искане до КЗК да одобри сделката за ЧЕЗ

Това е изискване, за да бъде изпълнен договорът, подписан на 23 февруари

„Инерком” прати искане до КЗК да одобри сделката за ЧЕЗ

„Инерком България” поиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе дали сделката за ЧЕЗ ще наруши конкуренцията на пазара в България, съобщиха от компанията. Одобрението на сделката от антимонополния орган е задължително според българското законодателство, а също така стана ясно, че има изрично записана клауза в предварителния договор между CEZ и "Инерком".

Миналата седмица собственикът на българското дружество Гинка Върбакова бе в Прага, където проведе извънредни разговори с ръководството на CEZ. Темата бе възможността на българската държавата да участва в сделката за ЧЕЗ и получаването на контрол върху електроразпределителното дружество. Тогава стана ясно, че чешката страна настоява да се върви стриктно по разписаната процедура в договора.

Пред Reuters председателят на Съвета на директорите на "Инерком България" Милена Стоева коментира, че процедурата на самия преговорен процес преди сключването на договора за покупко-продажба на акции е водена по чешкото законодателство, а самият договор е сключен по английското право.

Разписаната процедура в договора предвижда получаване на разрешението от КЗК и финализирането на сделката по българското право.

Коментари: 0