Интензивен трафик и километрични опашки по границите

МВР започва акция срещу шофирането с „пълна газ“

Интензивен трафик и километрични опашки по границите
1404 ~ 3 мин. четене

В последния почивен ден, от 14.00 до 20.00 часа днес ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата.

Във връзка с очаквания интензивен трафик АПИ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

Ограничено ще е преминаването на камионите над 12 тона по следните участъци от републиканската мрежа: автомагистралите; път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София; път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ "Струма" при Благоевград - ГКПП "Кулата";път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 ГКПП "Калотина" - София;път I-9 Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път на град София; път II-99 Бургас - Царево. Забраната не важи за камионите, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR). 

За улеснение на трафика през Владая от 10.00 до 20.00 часа в понеделник ще има две ленти за влизащите в София на път I-1 (Е-79). Временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел "Даскалово" до кръстовище "Драгичево" от км 285+660 (кръстовището за Рударци) до км 286+847 (бензиностанция "Петрол"). Алтернативният маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

На българо-турската граница трафикът е интензивен. На ГКПП "Капитан Андреево" има колона от 7 км, а на ГКПП "Лесово" 3 км от товарни автомобили на изход. Това сочат данни от сутринта, публикувани на сайта на Главна дирекция "Гранична полиция".

Натоварено е движението и на българо-румънската граница. На ГКПП "Дунав мост Видин" има 5 км, на ГКПП "Дунав мост-Русе" - 2 км колона от товарни автомобили на изход. На българо-гръцката граница трафикът на ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа" е интензивен. Движението на българските гранични контролно-пропускателни пунктове на границите със Сърбия и Македония е с нормална интензивност.

Краят на почивните дни съвпада с началото на инициативата на МВР срещу шофирането с превишена скорост. Между 8 и 14 май ще се проведе IV Глобална седмица на Организацията на обединените нации за пътна безопасност. Тази година тя ще премине под мотото „Спаси живот! Намали скоростта!" с акцент върху шофирането с по-ниска скорост в населените места.

За ограничаване на шофирането с „пълна газ" са планирани специализирани операции на отдел „Пътна полиция" при ГД „Национална полиция". При първата е предвидено автопатрули да следят за скоростта в районите на учебните заведения в пикови часове, преди започване и при приключване на учебните занятия. В рамките на следващата акция екипи на „Пътна полиция" ще бъдат разположени в участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия. При третата акцент ще бъдат малките населени места, където скоростта ще се контролира от оборудвани с технически средства патрулни автомобили. И за трите операции ще бъдат използвани всички налични мобилни и стационарни камери. Освен специализираните акции, служители на „Пътна полиция" ще проведат и превантивни беседи със средношколци.

Подкрепи Economic.bg