Инвеститорите загърбиха страховете от търговската война САЩ-Китай

Петъчната търговия завърши с повишаване на щатските индекси

Инвеститорите загърбиха страховете от търговската война САЩ-Китай

Снимка: БТА

492 ~ 3 мин. четене
Последният ден за търговия през седмицата завърши с повишение за щатските индекси, след по-добрите от очакваните данни за нивото на труда. Данните показаха, че щатската икономика е добавила 213 000 нови работни места през юни, докато анализаторите очакваха стойности около 195 000. Същевременно инвеститорите отхвърлиха опасенията от задълбочаване на търговската война между САЩ и Китай, което благоприятства за покачване на основните индекси. Индустриалният индекс Dow Jones добави 99.74 пункта до 24456.48 пункта, като най-добре се представиха компаниите Apple и Microsoft. S&P 500 напредна с 0.85% до 2759.82 пункта, с ръст от 1.5 на сто в сектора на здравеопазване. Технологичният Nasdaq се повиши до 7688.39 пункта, след доброто представяне на био технологичния сектор. 

Търговията отвъд океана доведе до слабо повишение на европейските борси, което изпрати бенчмаркът на Стария континент – DAX с повишение от 0.26 на сто до 12496.17 пункта. Основният индекс във Великобритания FTSE 100 добави 0,19% към стойността си до 7617.70 пункта. В петък златото тръгна в негативна посока и въпреки отслабването на долара цената се задържа под нивото на отваряне, регистрирайки загуба от 0.21% до 1254.70 долара за тройунция. Среброто също завърши деня със загуба от 0.09 на сто до $16.02. През деня преобладаваше смесена търговия с петрола, след като покриването на късите позиции повиши цената на лекия суров петрол с повече от процент до 73.87 долара за барел, докато сортът Брент поевтиня до $77.09.

IPO на Xiaomi

Xiaomi е една от водещите технологични компании в Китай, основана през 2010 година, която си спечелва прозвището „китайският Apple“, заради бързото си развитие и успешните си продукти. Основната й дейност е производство на смартфони, но развива и широка гама от технологични продукти, като интернет рутери, лаптопи, камери, смарт чесовници и др. След успешното IPO на компанията, което беше едно от най-очакваните за годината, акциите се оцениха на 17 HKD/акция, което се равнява на $2.14. Понеделник, 9-ти юли, е първият ден за търговия на борсата в Хонг Конг, след приключване на IPO-то, на който клиентите на ИП “ЕЛАНА Трейдинг“ ще имат възможност да закупят акции на компанията.

Bank of Montreal - Дневна

Акциите на Bank of Montreal се движат в широк рейндж от началото на февруари, което успокои търговията, но на дневна графика имаме сигнал за покупка, след като цената отскочи от зона на подкрепа и проби над тренд линията при нивото 77.50. Сигналът дава повод да смятаме, че цената ще тества локалния връх при $80 и при пробив ще се насочи към историческия максимум. 

EUR/USD – 4 часова 

Валутната двойка срещна сериозна подкрепа около нивото 1.1550, което ограничи низходящото движение и даде възможност на купувачите да съберат сила и да изтласкат цената към по-високи нива. Търговията над 1.17 ни кара да смятаме, че се е формирал локален възходящ тренд, които може да достигне цена 1.19 е средносрочен план. Докато котировките се задържат над зоната на подкрепа около 1.1550 сме настроени за възходящо движение.  

Oil UK - Дневна

Цената на петрола сорт Брент отслабва възходящото си движение и образува дивергенция. За потвърждаване на обръщащата формация трябва цената да поевтинее под тренд линията около $72.50, което е добро ниво за влизане в къса позиция. До достигане на това ниво цената трябва да премина през нивата на подкрепа 75 и 77, образувано от 50 периодната средна. Поскъпване над $80 ще възстанови възходящото движене до нови върхове. 

DAX - Седичма 

Немският индекс се движи в широк рейндж между нивата 11750 и 13590, което дава възможност да се търгува при отскачане от граничните стойности. При пробив на нивата на съпротива и подкрепа очакваме да се формира по-дългосрочно движение. Индикаторът RSI показва равенство между купувачи и продавачи.

Подкрепи Economic.bg