iPhone и Nike: Кой е най-застрашен от новите мита на Тръмп срещу Китай

Ако САЩ въведат нови още мита, те биха вдигнали цените на почти всички стоки внос от Китай

iPhone и Nike: Кой е най-застрашен от новите мита на Тръмп срещу Китай
1156 ~ 1 мин. четене
iPhone, Nike и детски играчки – всички тези стоки могат да станат по-скъпи, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп изпълни заплахата си за увеличаване на митата върху вноса на още стоки от Китай на стойност 325 млрд. долара. Администрацията на президента вече задейства увеличаването на съществуващите тарифи за стоки на стойност 200 млрд. долара, а ръстът от 10 на 25% ще засегне различни продукти – електроника, играчки, обувки.

Според CNN Business, ако има нова "вълна" от по-високи мита, почти всички китайски стоки, които се внасят в САЩ, ще бъдат засегнати. А увеличаването до 25% на митата ще удари 100% от бизнеса с играчки и спортна екипировка, 93% от спортните обувки и 91% от текстила и дрехите, според специалисти от Peterson Institute for International Economics.

„Тези групи не бяха включени досега, защото по-високите мита върху тях ще се отразят сериозно върху американските потребители“, коментира Фил Леви от Chicago Council on Global Affairs.

Заплахата на Тръмп обаче сериозно притесни компаниите за производство на играчки, които ще трябва да повишат цените, които ще даде резултат в забавяне на продажбите. Около ¾ от продадените играчки в САЩ се произвеждат в Китай, включително най-продаваните кукли L.O.L.

Apple, която сглобява телефоните си в Китай, отказа да коментира ситуацията. Но по-рано тази година компанията предизвика спад в продажбите си, след като предупреди инвеститорите, че търговската война е намалила търсенето на iPhone в Китай.

Коментари: 0