Иран е готов да забогатее

Усилията на страната са насочени към реформиране и подобряване на икономическата и търговска среда

Иран е готов да забогатее
244 ~ 1 мин. четене

Икономиката на Иран ще се увеличи с 5% през тази година, с постепенното премахване на международните санкции срещу страната, заяви ръководител на администрацията на президента Мохамед Наханвандиан по време на Световния икономически форум в Давос.

През следващите пет години се очаква да бъде достигнат средногодишен икономически ръст до 8%. Премахването на санкциите ще има очевиден ефект, включително това ще позволи на страната да привлече международни инвестиции в развитието на иранските проекти.

Той каза още, че в момента усилията на Иран са насочени към реформиране и подобряване на икономическата и търговска среда в страната.

Международните санкции сериозно засегнаха икономическото развитие на Иран. БВП на страната през 2012-2013 г. се понижи, инфлацията през 2013 г. достига 40%.

На 16 януари във Виена, ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и иранският външен министър Мохамед Зариф обяви влизането в сила на споразумението, чрез което се отстраняват икономически и финансови санкции срещу Иран, свързани с ядрената програма на страната. Отбелязва се също така, че ще останат в сила санкциите и ограниченията, които не са пряко свързани с иранската ядрена програма.

Подкрепи Economic.bg