Иран и \"шесторката\" със споразумение за ядрената програма

ООН може има пълен достъп до ядрените обекти на Техеран

Иран и \

След часове, прекарани на масата за преговори, Иран и шестте световни сили - петте постоянни членки на ООН САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания плюс Германия, постигнаха историческо споразумение за ядрената програма на Техеран, съобщи ирански дипломат във Виена, цитиран от Reuters

Агенцията предава, че според споразумението ембаргото на ООН върху доставките на оръжие за Иран ще остане в сила за срок от 5 години, а забраната за доставка на ракети и технологии остава в сила в продължение на 8 години.

Иран се е съгласил да не обогатява уран повече от 3,67% в продължение на 15 години, както и с възможността за възобновяване на санкциите на ООН в 65-дневен срок при неизпълнение на всеобхватно споразумение.

Дипломатически източник, цитиран от Reuters, съобщи, че проектът за ядрено споразумение между Иран и шесторката предвижда инспекторите на ООН да получат достъп до всички подозрителни ядрени обекти, включително военните. 

По предварителна, неофициална информация на дипломатическия източник става ясно, че ако споразумението бъде сключено, Съветът за сигурност на ООН ще приеме резолюция по иранския ядрен проблем, в най-добрия случай още този месец, а споразумението ще влезе в сила 90 дни след приемането на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН.

В централата на ООН във Виена външните министри на Иран и "шесторката" ще приключат преговорите за иранската ядрена програма с пленарно заседание, последвано от пресконференция.

Двете страни по споразумението ще започнат да го изпълняват в първата половина на 2016 г. - Иран ще започне да ограничава ядрената си програма, а санкциите срещу него ще бъдат отменени.

Вчера цените на лек суров петрол и на сорта "Брент" се движеха надолу на фона на последния етап от преговорите на шестте големи сили с Иран. Пазарите очакват да се достигне до някакво споразумение между Иран и групата САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия във Виена днес, което да доведе до облекчение на санкциите, наложени на страната.  

Коментари: 0