\"Ислямска държава\" пое отговорност за атентата в Манчестър

Нападението било извършено от мъж, който детонирал взривно устройство

\
5152 ~ 1 мин. четене

Терористичната групировка „Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Манчестър, Великобритания. По последни данни са загинали 22 души, ранени са над 60.

Експлозията на закрития стадион „Манчестър Арена” е била около 22:35 местно време след концерт на американската поп певица Ариана Гранде. 

Устройството е избухнало пред концертната зала - във фоайето. Нападението било извършено от мъж, който детонирал взривно устройство, което носел със себе си, в края на събитието.

"На този етап смятаме, че нападението снощи е било извършено от един човек", заяви началникът на градската полиция Иън Хопкинс. "На първо място трябва да установим дали той е действал сам или е бил част от мрежа", добавил той. 

Хопкинс потвърди, че нападателят е загинал при експлозията. "Смятаме, че атентаторът е носел самоделно взривно устройство, което е детонирал, причинявайки това зверство", посочи полицейският началник.

Засилени са мерките за сигурност в цялата страна и най-вече в столицата Лондон. Много от централните улици в Манчестър все още са отцепени и над града патрулират хеликоптери. Лидери от цял свят изразиха съпричастността си към Великобритания и обявиха, че са в готовност за засилване на сътрудничеството в борбата с тероризма. 

Подкрепи Economic.bg