Испания планира да затвори две въглищни централи до 2020 г.

Причината е, че Европейският съюз определи нови стандарти за емисиите

Испания планира да затвори две въглищни централи до 2020 г.

Испанската компания Endesa планира да закрие два от основните въглищни заводи в страната. Те представляват около две пети от капацитета за производство на въглища в Испания, съобщиха от дружеството в петък.

Тъй като компаниите се стремят към икономика с по-ниски въглеродни емисии, италианското дружество майка Enel постепенно премахва електроцентралите, захранвани с въглища, като се фокусира върху електрическите мрежи и възобновяема енергия.

"Ще представим заявлението скоро, защото не планираме да извършим необходимите инвестиции, за да се съобразим с европейските регламенти", каза говорител на Endesa.

Една от засегнатите централи е в Теруел в провинция Арагон с мощност 1101 мегавата (MW), а другата е в Компостиля (провинция Леон), с мощност 1051 мегавата. Планирано е те да бъдат закрити през 2020 г.

Миналата година Европейският съюз определи нови стандарти за емисиите на топлоелектроцентралите (ТЕЦ), налагащи много скъпоструващо технологично обновяване.

Работен проект за новия закон в страната включва планове за увеличаване на дела на възобновяемите източници в енергийния микс до 35% до 2030 г.

Коментари: 0