Историческа първа среща на Путин и Ким

Двамата разговарят във Владивосток

Историческа първа среща на Путин и Ким

Снимка: БТА

2903 ~ 2 мин. четене
Започна срещата на върха между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предадоха световните агенции. Разговорите се провеждат в кампуса на Далекоизточния федерален университет, намиращ се на остров Руски в пределите на община Владивосток, уточнява ТАСС.

Преди началото на срещата Путин и Ким си стиснаха ръцете. "Благодаря, че дойдохте", каза Путин на Ким в историческата им първа среща, предаде Франс прес.

Руският президент изрази увереност, че визитата на севернокорейския лидер в Русия ще помогне за намиране на решение на ситуацията на Корейския полуостров, предаде ТАСС. Руският лидер каза още, че Русия приветства усилията за нормализация на отношенията между Северна Корея от една страна и Южна Корея и САЩ от друга страна. "Приветстваме безусловно вашите усилия за развитието на междукорейския диалог и за нормализирането на севернокорейско-американските отношения", каза Путин.

Путин добави, че Русия иска да подкрепи положителните тенденции на Корейския полуостров, допълва Франс прес.

"Уверен съм, че вашата визита днес в Русия ще ни помогне да разберем по-добре чрез какви средства можем да разрешим ситуацията на Корейския полуостров и какво може да направи Русия, за да подкрепи положителните тенденции, които се наблюдават сега", каза Путин в началото на срещата с Ким

Относно връзките между Москва и Пхенян, руският президент каза, че двете страни имат още много за вършене, за да развият икономическите си отношения, допълва агенцията.

Севернокорейският лидер пък изрази също надежда, че срещата с Путин ще помогне за уреждане на ситуацията на Корейския полуостров, предаде ТАСС.

Ким каза, че иска да задълбочи историческите връзки между Северна Корея и Русия, предаде Франс прес.

"Мисля, че тази среща ще бъде много полезна за развиването на историческите връзки между двете страни, които имат дългогодишно приятелство. Мисля, че тази среща ще бъде много полезна нашите исторически връзки да прераснат в едни по-стабилни и солидни отношения", каза Ким. 

Той също така поздрави Путин, че е преизбран за още един президентски мандат на изборите миналата година, предаде Асошиейтед прес. 

След срещата на четири очи двамата лидери я определиха като ползотворна, конструктивна и обстоятелствена, а после се оттеглиха заедно с представители на двете държави за разговори в по-широк формат.

Путин каза, че на срещата на четири очи е обменил с Ким мнения за това какво трябва да бъде направено за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров. Ким каза, че с Путин са обсъждали начини за мирно уреждане на кризата там.

Севернокорейският лидер изрази надежда, че конструктивният и полезен диалог с Путин ще продължи. 

Путин каза, че с Ким са обсъждали и историята на двустранните отношения и перспективите за развитие на двустранните връзки..

Срещата на върха отразява усилията на Русия да се позиционира като съществен "играч" в севернокорейската ядрена криза, отбелязва АП.

Ким и Путин се срещат два месеца след втората среща на върха на Доналд Тръмп с Ким, която приключи без споразумение.

Севернокорейският лидер остава и утре във Владивосток. Той е за първи път в Русия от идването си на власт през 2011 г. Домакините са подготвили за него богата културна програма.
Коментари: 0