Историята на един успешен трейдър

Възможно ли е да печелим от финансовите пазари?

Историята на един успешен трейдър
4910 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Първата асоциация, която имаме за инвеститор на валутните пазари се свързва с образа на мъж на средна възраст, в костюм и бизнес куфарче в ръка.  Валентин Антонов обаче е 19-годишен младеж, който успява да спечели от силната волатилност на пазарите, вследствие от последното решение на Европейската Централна Банка. 

За първи път той търгува с реални пари на 16 г., консултирайки приятел, който си е отворил сметка. Към днешна дата Антонов е активен трейдър и търгува с всякакви инструменти.

"От началото на годината направих профит покрай 2 събития - скъсих CAD/JPY преди канадците да намалят лихвения процент и скъсих EUR/JPY преди Марио Драги да обяви началото на QE. Реализирах успех и от къси позиции на озито", спомня си Валентин. 

Той разказва и за последните си 2 "удара". "Те бяха с по 50 лв. начален капитал, ако мога да го нарека капитал. От първия изтеглих 200 лева, оставих 50 и покрай QE програмата на ЕЦБ през януари (последния срив на еврото) за няколко дни ги направих 1300 лв."

Младежът съветва никога да не се търгува с 50 лв. "Това е най-голямата подигравка. Сигурната търговия предполага ниска процентна печалба, с повече сделки с голям обем. За големият обем е нужен начален капитал", категоричен е Валентин.

Той използва сметка без минимален депозит. "Когато започвах нямах възможност да инвестирам каквито и да са суми, без да съм сигурен в изхода на всичко това. При повечето от брокерите има минимална сума, с която можеш да започнеш търговия. Хора без големи възможности също могат да изпитат знанията си - без да е нужно да жертват много пари. Става въпрос за начинаещите. Професионален инвеститор не би започнал с 20 лева", разказва трейдърът.

Неговият съвет към начинаещите е да научат всичко за техническия анализ и за това, което могат да разберат от дадена графика.

"В тази сфера информацията и контактите са най-важни. Затова повечето retail трейдъри (аматьори) се събират по форумите. Истинските икономисти пък се следят един-друг в Twitter. Правиш си профил в социалната мрежа и имаш достъп до съвсем нов свят от информация. За мен беше много странно колко просто е и колко достъпно е било всичко", добавя Валентин Антонов.

Той е на мнение, че когато си повярваш прекалено много, фалираш. "Човек трябва да бъде сигурен, че има възможност да спечели и да се стреми към това. Никога не приемайте, че сте достатъчно добри - винаги се съмнявайте в преценката си. Никога не знаеш достатъчно. Затова дори и сега не си вярвам", споделя 19-годишният трейдър.

С Адмирал Маркетс можете да търгувате форекс, CFDs на акции, индекси, петрол и благородни метали и кой знае може Вие да станете следващия Джордж Сорос. Отворете своята безплатна демо сметка сега!

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets UK Ltd в Комисията за финансов надзор на Великобритания е 595450.

Източник: Admiral Markets

Коментари: 0