Избори, които могат да променят Европа

От изключително значение ще бъдат резултатите, постигнати от националистическите и евроскептични партии

Избори, които могат да променят Европа

Снимка: БТА

Гражданите в 28-те държави членки ще изберат новия състав на Европейския парламент за следващите 5 години. Изборите, които тази година се провеждат в рамките на три дни – между 24 и 26 май, биха могли да променят коренно властта в сърцето на Брюксел, пише CNBC в свой анализ.

Европейските парламентарни избори са второто по големина демократично „упражнение“ в света. Едно от най-големите предизвикателства обаче е активността на гласоподавателите, която е намаляла от 1979 г., когато се проведе първото гласуване в ЕС. На предишните избори през 2014 г. участваха само 43% от отговарящите на условията граждани.

Тазгодишното гласуване е от особено значение поради вълната от антиевропейски и националистически партии в целия ЕС. Според прогнозите тези партии имат шанс да вземат 30% от местата в Европейския парламент. В същото време се очаква традиционното мнозинство, формирано между социалистите и консерваторите, което управляваше в симбиоза през последните десетилетия, да приключи.

Първите официални резултати се очакват днес, малко след полунощ българско време. Те ще включват
Тази година гласуването ще хвърли и светлина върху това как европейците усещат Европейския съюз, а също така ще бъде и тест за националните правителства.

Европейските избори са един вид вот на доверие за много правителства в Европа, смятат експерти.
Едни от най-очакваните резултати са тези във Франция, където президентът Макрон се бори с националистическата и евроскептична партия на Марин Льо Пен. Някои прогнози дори дават преднина на  „Националния сбор“ (наскоро преименувана от „Националния фронт“), което предполага, че крайният резултата може да бъде много близък.

Силен акцент се поставя и върху Италия, защото ще бъде от решаващо значение за управлението на Европа дали антисистемната коалиция, която сега е част от управлението на страната, ще получи много подкрепа.
Коментари: 0