Изборните победители по области (инфографика)

ГЕРБ печели изборите в 24 района, но "Демократична България" е първа сила в София

Изборните победители по области (инфографика)

Снимка: Economic.bg/Колаж

Антония Симова Автор: Антония Симова

При почти 100% обработени протоколи от Централната избирателна комисия ГЕРБ печели парламентарните избори с 26.14%, следвана от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ със 17.73%. Досегашната опозиция БСП събира едва 15.02% от вота за третото място, а Движението за права и свободи изглежда, че ще победи дясното обединение „Демократична България“ за четвъртото място, като разликата между тях е около 26 хил. гласа. Последната партия, която влиза в новия парламент, е „Изправи се! Мутри вън!“.

Парламентарни избори 2021

Разбивка по области показва, че ГЕРБ печели изборите в 24 района, но губи София. Първата по сила партия остава на второ място в два от избирателните райони в столицата – 23 и 24 МИР, но печели в 25 МИР, където водач на листата е Бойко Борисов. Там той се състезава с лидерите на БСП Корнелия Нинова и на „Демократична България“ - Христо Иванов.

Във всички райони в София челните пет партии са тези, които водят в общия резултат от изборите, като разликата е в отсъствието на ДПС. Навсякъде в София на шесто място е БНО - партията, която даде листите си на Васил Божков.

Извън София освен ГЕРБ в три области печели ДПС – Кърджали, Разград и Търговище.

В половината райони втора политическа сила е „Има такъв народ“. Тя печели в Русе с преднина от 111 гласа, но в Плевен, откъдето е родом Слави Трифонов, остава на второ място с едва 426 гласа по-малко от победителя ГЕРБ.

БСП печели изборите единствено в Ямбол и остава на второ място в почти 50% от областите. В София обаче лявата партия остава четвърта.

Коментари: 0