„Държавен вестник“ обнародва различни резултати от изборите

Процентите на партиите са намалени, но броят на мандатите в парламента остава същия, който обяви ЦИК

„Държавен вестник“ обнародва различни резултати от изборите

Снимка: Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Резултатите от проведените на 4 април парламентарни избори бяха обнародвани днес в „Държавен вестник“, т.е. те се превърнаха в закон и на база на тях президентът Румен Радев издаде указ за свикване на първото заседание на парламента. Прави впечатление обаче, че процентните резултати на парламентарно представените партии в обнародваната таблица са по-ниски от окончателните данни, които Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува.

Парламентарни избори 2021

Така например ГЕРБ-СДС имат 25.8% вместо обявените от ЦИК 26.18%. Подобно е положението при „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, който според „Държавен вестник“ има 17.4% вместо 17.66%. БСП губи 0.22 пр. пункта и пада под 15%. Движението за права и свободи е записано с 10.31%, което е с 0.20 пр. пункта надолу. „Демократична България“ официално е с резултат от 9.31%, а не с 9.45%. Надолу са и „Изправи се! Мутри вън!“, които са записани с 4.65% вместо с 4.72%.

Пред Kmeta.bg Ивонна Ковачева, главен редактор на „Държавен вестник“ коментира, че те обнародват само данни, подадени им от Комисията. „ЦИК ни ги предаде вчера, пуснахме ги така, както са дадени, както винаги сме правили, дори не знаем, че има разминавания в резултатите“, обясни Ковачева.

Интересното е, че общият брой на гласувалите за всяка от тези шест партии се запазва, какъвто го обяви ЦИК, което значи, че има повишение на процентите на малките партии, които не са успели да преминат 4-процентната бариера (127 971.72 гласа). Не е такъв случая обаче с ВМРО на Красимир Каракачанов, които също губят от процентите си в „Държавен вестник“ и вместо 3.64 имат символичната подкрепа от 3.59%.

Окончателното обнародване на данните е дало малка подкрепа за НФСБ и „Воля“ на партньорите Валери Симеонов и Веселин Марешки, която обаче е едва 0.03 пр. пункта и не им стига за влизане в парламента. Припомняме, че и двамата подкрепяха управлението на ГЕРБ в предишния парламент – единият като официален коалиционен партньор, а другият – неформално с гласувания и кворум.

Малко нагоре е и партия „Възраждане“, която е записана окончателно с 2.45% подкрепа. Формацията, с която бизнесменът Васил Божков участва в изборите, е с намалена подкрепа от „Държавен вестник“ и пада до 2.91%.

Коментари: 0