Изграждането на втори лифт в Банско не е на дневен ред

Това е спор в общественото пространство, заяви Ивелина Василева

Изграждането на втори лифт в Банско не е на дневен ред

Снимка: Стоян Йотов

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Лора Горовска

Въпросът за изграждането на втори лифт в Банско не стой на дневен ред. Това е спор, който върви в общественото пространство. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред Economic.bg.

Василева обясни, че въпросът няма място от гледна точка на екологичното законодателство, защото никой не е виждал конкретно инвестиционно намерение. „Ако и когато такова се появи, то задължително ще бъде подложено на оценка за въздействието върху околната среда. Процедурите са абсолютно ясни и категорични“, увери министърът на околната среда и водите.

По думите й развитието на ски зоната в Банско се обуславя от териториално устройство на планиране, а европейското и националното екологично законодателства изискват да се преминават всички процедури. Когато се правят устрйоствени планове, те трябва да преминават през екологична оценка.

Когато има някакви инвестиционни намерения за изграждането на дадено съоръжение или сграда, то минава по линия на екологичното законодателство с изискване да премине оценка на въздействие на околната среда.

„Гарантираме, че каквито и предложения да бъдат формулирани, те задължително ще бъдат подложени на процедури по законодателството, както се изисква, за опазването на околната среда“, допълни Ивелина Василева.

Подкрепи Economic.bg