Фермери заплашват с блокада като гръцката

Ниската изкупна цена на суровото мляко и неконтролируемият внос ги обрича на икономическа гибел

Фермери заплашват с блокада като гръцката
200 ~ 2 мин. четене

Производители на мляко и месо организират протест на 24 март в 12:00 часа пред сградата на Министерски съвет в София. „Този път сме решили да стигнем до край, готови сме да блокираме цялата страна, подобно на гръцките фермери, за да защитим интересите си и българското производство”, споделят те.

Според тях ниската изкупна цена на суровото мляко и неконтролируемият внос и производство на ерзац млечни продукти ги обрича на икономическа гибел, а освен това е и некачествена. „Ако държавата не може да се справи, ние можем за 24 часа да разкрием цялата контрабанда на внос на палмово масло и сухи млека в България".

Това декларираха днес в Стара Загора представители на всички браншови организации в животновъдството и производството на мляко. Те са категорични, че повече няма да търсят срещи с представители на властта, защото досега са имали много разговори по тези теми, но без резултат. Оставал им единствено протестът, пише "24 часа".

Фермерите настояха незабавно да бъдат разпуснати Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията по безопасност на храните като органи, които не си вършат работата. Те твърдят, че у нас вече се внася за Великден замразено агнешко месо от Нова Зеландия, макар те самите да имали достатъчно възможности да осигурят на нашия пазар прясно месо.

Като пример за ударите срещу собствениците на животни и потребителите бе посочено, че от 2014 г. насам изкупните цени на млякото у нас са паднали с 35%, докато цената на млечните продукти се е увеличила до 12 на сто. Реалната цена на литър краве мляко сега е 75 стотинки за литър, а ни го плащат по 40-57 стотинки, сочат недоволните производители.

По думите им получаваме европейски субсидии, а тези пари ни стигат единствено, за да покриваме загубите си с тях, посочи производителят на мляко от Нова Загора Михаил Тачев, който от няколко дни в знак на протест подарява на всички желаещи дневния надой от 1400 литра от кравефермата си, вместо да продава евтино млякото си на мандрите. Според фермерите, парите от евросубсидиите в животновъдството сега реално отиват в джобовете на производителите на хранителни продукти и на търговците.

Нека и ние получаваме субсидии, колкото колегите от старите държави в ЕС, и тогава да се конкурираме на общия европейски пазар, искат още нашите производители на месо и мляко.

Подкрепи Economic.bg