БСК предлага негативен вот при задължително гласуване

От камарата напомнят, че по Конституция гласуването е право, а не задължение

БСК предлага негативен вот при задължително гласуване

Въвеждането на задължително гласуване не трябва да се приравнява към задължение за избор на неприемливи от гледна точка на избирателя кандидати. За да се избегне протестният вот с невалидни бюлетини, законът трябва да осигури действително право на избор на гражданите, като бъде  включена възможност за право на негативен вот, когато никой от предложените кандидати не се ползва с доверието на избирателя. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара относно предложението за промяна в Изборния кодекси въвеждането на задължително гласуване.

БСК предлага като задължителен реквизит в изборната бюлетина да бъде включено бяло квадратче, за поставяне на знак „Х“, отразяващ волята на избирателя никой от кандидатстващите партии, коалиции от партии или независими кандидати да не бъде избран. По този начин българските граждани ще бъдат поставени в позиция да упражнят свободен избор като демократично право и осъзнат граждански дълг, а не като принуда.

В последните години се наблюдава засилващ се обществен нихилизъм и недоверие в държавността. Определени обществени групи не осъзнават правото на глас като основна демократична ценност. По отношение на тях се прилага все по-разширяващата се практика за закупуване на гласове, която деформира изборните резултати и демотивира останалите гласоподаватели. Значителна част от българските граждани не припознават в политическите елити представители на своите интереси, се казва в становището. 

Хората не упражняват конституционното си право на глас и по този начин легитимират разграничаването си от властта. Това не кореспондира на българската Конституция, която определя народа като единствен суверен на държавна власт, която той  осъществява  непосредствено или чрез избраните от него органи. Тази обстановка обуславя обществена необходимост от законодателни промени, които да осигуряват реално упражняване на правото на глас, смятат от камарата. 

Все пак от там завършват с напомнянето, че задължението за гласуване трябва да намира безспорно основание в разпоредбите на Конституцията, според която гласуването е право, а не задължение.

Коментари: 0