Изграждат нова опера в Пловдив

Предстои дигитализиране на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство

Изграждат нова опера в Пловдив

Снимка: Economic.bg

1100 ~ 1 мин. четене

Пловдив ще има нова опера, която ще бъде построена по прозрачен начин, без да се прави услуга на един или друг бизнесмен. Това заяви министърът на културата Боил Банов в ефира на Дарик.

Той е категоричен, че градът на тепетата безусловно трябва да има сграда за операта си. "Трябва да се намери устойчив модел за финансиране на театрите, в който пазарният принцип да остане, но да позволи планирането за 3-4 години напред", заяви министърът.

Банов обясни, че това е принципът на софийските театри, в който общината финансира поддържката на сградите. Това от друга страна дава възможност за създаване на по-стойностни постановки, дори и да не се печели много от тях. 

"Ще запазим сценичната инфраструктура - сградите на театрите из страната", поясни министърът на културата. Според него в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) работят много малко хора с ниско възнаграждение. Той пое ангажимент за увеличаване на заплатите. 

Боил Боев допълни, че до месец НИНКН ще внесе коригиран проект за дигитализиране на документалния си архив, който да бъде финансиран от Министерски съвет с 2 млн. лв. Дигитализацията ще продължи 2-3 години. 

Банов обеща да настоява за изплащане на пълната сума за финансиране на кинопродукции, която по закон е 17 млн. лв. За 2017 г. засега са предвидени само 14, 2 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg