Столична община изгражда велоалея на бул. \"Дондуков\"

Вижте какво предвижда реконструкцията на булеварда

Столична община изгражда велоалея на бул. \

Велосипедна алея , отделена изцяло от пешеходното движение и трафика, ще бъде изградена при ремонта на бул. "Дондуков" в София. Това заяви зам.-кметът на столицата Евгени Крусев в сутрешния блок на БНТ.

"В транспортен план новото за бул. "Дондуков" ще е велосипедна алея, която ще бъде изцяло отделена от пешеходното движение и останалия трафик", обясни Крусев.

По думите му до месец ще бъде избран окончателният вариант на настилка за булеварда, който се планира да стане еднопосочен. Има три разработени варианта за настилки, за които гражданите могат да гласуват на сайта на Столична община. До момента близо 50% от участниците в анкетата са предпочели асфалтова настилка. 

Реконструкцията на "Дондуков" предвижда цялостна промяна на инфраструктурата, което включва пътни платна, тротоари, изцяло нов релсов път, ново улично осветление, подмяна на канализационни колектори. 

Крусев коментира и идеята за еднопосочност на булеварда. "Тя се появи след задълбочен анализ на трафика в компактния център на града. Чрез симулации е било доказано, че с въвеждането на еднопосочност, част от трафика е започнал да заобикаля централната част на града и пропускливостта на уличната мрежа в центъра би се увеличила, а това би намалило задръстванията, както и вредните газове, които отделят автомобилите", поясни зам.-кметът на София. 

Идеята предвижда бул. "Дондуков" да стане еднопосочен в района между бул. "Васил Левски" и Министерски съвет, като посоката да бъде западна - към "Люлин". Движението в посока Софийски университет ще се извършва по бул. "Цар Освободител". 

Крусев добави още, че в момента се изгражда третата линия на метрото, която ще завърши неговата част на 100% и то ще достига до всички райони на София.

Коментари: 0