Израел е по-близо от всякога до свалянето на „Хамас“

Израелският енергиен министър подчерта, че страната му не желае пълномащабна война в Газа

Израел е по-близо от всякога до свалянето на „Хамас“

Снимка: БТА

1800 ~ 1 мин. четене
Възможността за сваляне на ислямистката групировка „Хамас“, която управлява ивицата Газа, е по-близо от всякога, заяви израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц, цитиран от DPA.

Изявлението беше направено след като през последната седмица Израел и групировката разменяха удари от двете страни на границата. Хамас заяви, че е приел примирие с Израел, а еврейската държава отрече да е било договаряно такова.

Щайниц заяви, че свалянето на „Хамас“ „определено е възможност“. „Според мен сме по-близо от всякога до това, ако няма друг избор“, добави той, подчертавайки, че Израел не желае пълномащабна война в Газа.

Напрежението се засилва от 30 март, когато палестинците започнаха да организират всяка седмица протести по границата с Израел. Над 160 палестинци бяха убити от израелски войници по време на протести и сблъсъци с армията. Един израелски войник беше застрелян от палестински снайперист, припомня ДПА. Хамас и Израел се обстрелват взаимно и палестинците изпращат горящи балони и хвърчила, довели до пожари на израелска територия.

Ислямистката групировка иска вдигане на израелската блокада, наложена над ивицата Газа след като тя пое властта над анклава. Израел иска екстремистите да спрат протестите по границата, ракетния обстрел и изпращането на запалителни балони.
Подкрепи Economic.bg