J&J: Ваксина срещу COVID-19 може да е нужна всяка година

Препаратът на Johnson & Johnson чака одобрение, а от него ще се поставя само по една доза

J&J: Ваксина срещу COVID-19 може да е нужна всяка година

Снимка: Unsplash

2951 ~ 1 мин. четене

През следващите няколко години може да се наложи хората да се ваксинират срещу COVID-19 на всеки 12 месеца, както за сезонните грипове. Това заяви изпълнителният директор на Johnson & Johnson Алекс Горски пред CNBC.

За съжаление, тъй като [вирусът] се разпространява, той също може да мутира“, коментира той.

А наличието на различни варианти на COVID-19 може да повлияе на способността на човек да произвежда необходимите антитела. Възможни са и различни реакции срещу фармацевтичните продукти.

Думите на Горски идват, след като J&J заяви, че е подала молба за разрешение за спешна употреба от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ за своята коронавирусна ваксина. За разлика от продуктите на Pfizer и Moderna, които изискват поставяне на две дози с интервал от три до четири седмици, от тази на J&J е достатъчна само една. Това ще облекчи логистиката за доставчиците на здравни услуги.

Предположението, че може да е нужно периодично поставяне на коронавирусна ваксина, се коментира на фона на породилите се притеснения за развитието на COVID-19. Служители от здравния сектор вече алармираха, че има голяма вероятност заразата да се превърне в ендемична болест. Това означава, че вирусът би продължил да върлува занапред макар и при по-ниски нива на разпространение от сегашните.

Подобен сценарий ще задължи здравните служители да бъдат непрекъснато бдителни и да следят за нови варианти на коронавируса, така че учените да могат да произвеждат необходимите ваксини.

Подкрепи Economic.bg