Турция се готви да полети към Луната през 2023 г.

Реджеп Ердоган обяви планове за изграждане на космодрум и изпращане на астронавти в космоса

Турция се готви да полети към Луната през 2023 г.

Снимка: БТА

1836 ~ 1 мин. четене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви амбициозна космическа програма за следващите 10 години, в рамките на която се предвижда изпращане на астронавти на Луната.

Първото кацане ще бъде направено на Луната с нашата национална и автентична хибридна ракета, която ще бъде изстреляна в орбита в края на 2023 г. чрез международно сътрудничество“, каза Ердоган, цитиран от DW.

Турският президент също така очерта планове за изграждане на космодрум и създаване на „глобална марка“ в сателитните технологии. „Надявам се, че тази пътна карта, която ще изведе Турция до висшата лига в глобалната космическа надпревара, ще се случи успешно“, каза той.

Турция стартира своята космическа агенция през 2018 г. в условията на икономическа криза. Проектът глътна големи суми пари, с което си навлече остри критики. Поддръжниците му обаче го виждат като възможност за задържане на изследователи и намаляване на изтичането на мозъци.

Ердоган не разкри подробности за бюджета на програмата или 10-годишната пътна карта.

Миналия месец той разговаря с Илон Мъск, изпълнителен директор на SpaceX, относно възможностите за сътрудничество с турски компании. По това време Турция изведе своя сателит Turksat 5A в орбита, като това се случи с помощта именно на SpaceX.

Краката ни ще са на земята, но очите ни ще бъдат в космоса“, каза Ердоган.

Подкрепи Economic.bg