Ердоган и Мъск обсъдиха съвместна космическа компания

Разговорът между двамата се фокусира главно върху космическите технологии

Ердоган и Мъск обсъдиха съвместна космическа компания

Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск са обсъдили в телефонен разговор бъдещо сътрудничество и потенциални съвместни предприятия, пише Dailysabah. Според изявление на дирекцията на турския президент разговорът между двамата се е фокусирал главно върху космическите технологии, тъй като те обсъждат сътрудничество на публичния и частния сектор в Турция с аерокосмическата компания на Мъск SpaceX.

Малко след разговора Ердоган лично сподели няколко подробности. „Ще продължим да следим развитието на технологиите, както у нас, така и по света, и ще продължим да подкрепяме всеки ход, който ще бъде от полза за нашите хора“, написа президентът в профилите си в социалните мрежи.

Призивът дойде седмици, след като Турция изведе в орбита своя комуникационен спътник Türksat 5A, използвайки ракетата Falcon 9 на SpaceX.

С последното изстрелване Турция вече има седем активни спътника в орбита. Три се използват за комуникация, а именно Türksat 3A, Türksat 4A и Türksat 4B, докато останалите три - Göktürk-1, Göktürk-2 и Rasat, са за наблюдение.

Коментари: 0