Apple записа рекордно тримесечие за смартфон бизнеса си

Компанията отчете повече от добри резултати в края на 2020 г.

Apple записа рекордно тримесечие за смартфон бизнеса си

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Технологичният гигант Apple обяви, че за периода от октомври до декемеври миналата година е отчел приходи за 111.4 млрд. долара, което е с 21% повече спрямо същия период на предходната година. Така компанията на практика отбеляза рекордно тримесечие в историята си. Печалбата на акция се е увеличила с 35% до 1.68 долара, а международните продажби са били 64% от общите приходи.

Както очакваха анализаторите, серията iPhone се представя отлично. Новите телефони са донесли 65.6 млрд. долара, което е нов рекорд за смартфоните на компанията и значително повече от 55.9 млрд. долара през последните три месеца на 2019. Новият iPhone 12 включва много подобрения, а освен това всички модели поддържат 5G, което според някои анализатори може да е стимул за потребителите да сменят стария си телефон. 

На регионална база се наблюдава ръст на продажбите навсякъде, като в Китай е най-сериозен. В азиатската страна се наблюдава скок до 21.3 млрд. долара при 13.5 млрд. година по-рано.

Всички продуктови категории от портфолиото на Apple са успели да генерират повече продажби. Таблетите iPad са донесли 8.4 млрд. долара при 5.9 млрд. година по-рано, а при компютрите Mac увеличението е от 7.1 млрд. в края на 2019 до 8.6 млрд. долара. Преносимата електроника и аксесоарите са осигурили 12.9 млрд. долара спрямо 10 милиарда година по-рано. Услугите също са донесели повече приходи – 15.7 млрд. долара при 12.7 млрд. в края на 2019.

Повече клиенти – повече печали

Миналата година броят на активните iPhone устройства надмина 900 млн., а след пускането на новата серия iPhone 12 числото вече е над 1 милиард. 

Сред факторите за растежа са и продажбите в Китай. През последното тримесечие там се отчита рекорд по отношение на замяна на старо устройство с ново", сподели главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

Коментари: 0