Ангелов: Не целя да убия туристическия бранш

Засегнатите от новата заповед на здравния министър обаче предупреждават за предстоящи фалити и крах на зимния сезон

Ангелов: Не целя да убия туристическия бранш

Снимка: Красимир Свраков

Категорично не сме си поставили цел да убиваме туристическия бранш. Мерките и ограничителният режим имат друга цел – да спасят животи, а не да убият хора. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод притесненията на туристическия бранш, свързани с неговата заповед за задължителното представяне на отрицателен PCR тест при влизане в България. Новите правила влизат в сила от утре, 29 януари.

„Разбирам притесненията на туристическия бранш“, каза още той, без да дава допълнителна информация дали ще се съобрази с исканията на бранша и на министъра на туризма Марияна Николова.

Припомняме, че вчера Николова изпрати писмо до Ангелов, в което настоява за отпадане на задължителния PCR тест за влизащите в страната. Молбата й дойде само няколко часа, след като oт Haциoнaлния бopд пo тypизъм (НБТ) и Бългapcĸaтa тypиcтичecĸa ĸaмapa изпpaтиxa пиcмo дo pecopнитe миниcтpи, в ĸoeтo мoлят зa нeйнoтo пpeocмиcлянe, тъй ĸaтo пoдoбнo изиcĸвaнe би дoвeлo дo ĸpax нa зимния ceзoн, кaктo и до oпacнocт oт фaлити. Bмecтo РСR, oт HБT пpeдлaгaт дa ce пpaвят бъpзи aнтигeнни тecтoвe нa гpaничнитe пyнĸтoвe, ĸaĸтo и в caмитe мecтa зa нacтaнявaнe.

По отношение на българите, които искат да се приберат от чужбина, правилата ще са сходни. Ще бъдат поставяни под карантина и в случай че тестът им за коронавирус е отрицателен, ще бъдат освобождавани от карантината.

„Дали сме указания на всички директори на РЗИ. Що се касае за българските граждани, които искат да се върнат. Те ще се поставят под карантина, ще им се извърши тест и ако е отрицателен, карантината ще се вдигне“, уточни Ангелов.

Коментари: 0