Министърът на туризма поиска да отпадне задължителния PCR тест

Марияна Николова е пратила писмо до здравния министър, с което го моли да преосмисли вчерашното си решение

Министърът на туризма поиска да отпадне задължителния PCR тест

Снимка: Красимир Свраков

Министърът на туризма Марияна Николова е изпратила писмо до здравния министър, в което настоява за отпадане на задължителния PCR тест при влизане в България. Това обяви самата Николова пред туристическия сайт Travelnews. Това изискване бе въведено с една от вчерашните заповеди на проф. Костадин Ангелов, според която от 29 януари се изисква отрицателен резултат зa пpиcтигaщитe в cтpaнaтa гpaждaни нa дъpжaвитe oт EC, Шeнгeнcĸoтo пpocтpaнcтвo и тpeти cтpaни, зa ĸoитo нямa в cилa пълнa зaбpaнa зa влизaнe y нac.

Веднага след като стана ясно, че здравният министър е подписал заповедта, от Националния борд по туризъм и Българската туристическа камара изпратиха писмо до ресорните министри, в което молят за нейното преосмисляне, тъй като подобно изискване би довело до крах на зимния сезон, както и опасност от фалити.

Вместо PCR, от НБТ предлагат да се правят бързи антигенни тестове на граничните пунктове, както и в самите места за настаняване.

Марияна Николова иска още отпадане на забраната за организирани пътувания от 1 март 2021 г., както и да започнат да се организират събития от тази дата с по-малък капацитет участници от 50%, както се предвижда да започнат работа ресторантите.

Коментари: 0