Петролът се изкачи до 13-месечен рекорд

Европейските пазари затвориха на червено

Петролът се изкачи до 13-месечен рекорд

Снимка: Unsplash

280 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари останаха неутрални през изминалата сесия, след като прекратиха шест-дневния период на повишение. S&P500 се понижи с 0.1%, докато Dow Jones изгуби около 10 пункта след изминалата волатилна седмица. NASDAQ успя да отрази ръст от 0.15%, което се дължи на технологичните гиганти, Facebook, Microsoft и Apple, които приключиха сесията с повишение. 

Европейските пазари затвориха с понижение, след като бяха повлияни от затишието на пазара през изминалия ден. FTSE100 нарасна с 0,12% до 6531.56 пункта, докато DAX 30 отрази понижение от 0.34%, тъгувайки се на 14011.80.

Петролът достигна до 13-месечни рекордни стойности, като Brent успя да задържи стойността си над 60$ за барел. Британският сорт  нарасна с 0.88%, достигайки 61.09$ , докато WTI се установи на 58.36$, като отчете 0.67% ръст. 

Златото нарасна с 1%, достигайки най-високо ниво от седмица насам, докато доларът изгуби част от стойността си. Спот златото нарасна с 0.3%, до 1835.24, докато златните фючърси се установиха с 0.2% по-високо, последно търгувайки се на 1837.50$ за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни  – САЩ

Акцентът за деня ще падне върху индексa на потребителските цени, който ще отчете промяната за последния месец. Може да се очаква понижение спрямо прогнозираните стойности, което ще окаже влияние върху инфлацията и покупателните възможности на потребителите.

Инструмент на фокус

BMW – Дневна

Акциите на БМВ успяха да пробият съставената съпротива 55.00, но въпреки това цената не успя да се задържи над дадените стойности. Текущото движение е низходящо, като се намира точно над горната тренд линия, което предразполага за тест и потенциално връщане в низходящия канал образуван през средата на декември. В допълнение, Стохастик се намира в зона на прекупени стойности, което дава добра индикация за корекция на цената.

NZD/USD – 8 Часа

Валутната двойка успя да пробие низходящата “falling wedge” формация, като текущата стойност се намира във възходящо движение малко под психологическото ниво от 0.72500. При продължителна подкрепа от пазара може да се очаква цената да направи тест на съставената съпротива около ниво 0.7300, като в допълнение MACD показва повишение на покупателния обем.

Soybean – 4 Часа

Цената на договорите за разлика върху соя успяха да пробият съставената подкрепа около 1385.00, въпреки това текущата цена все още се намира близо до горната граница на съпротивата. При засилен натиск от пазара, може да се очаква понижение на стойността до 50 периодната експоненциална средна. Индикаторът Стохастик, показва навлизане на средните в зона на прекупен пазар, което е добра индикация за възможна корекция под нивото на съпротивата.

NASDAQ – Дневна

Американският технологичен индекс продължава да отбелязва рекордни стойности от началото на ноември, като заформеното възходящо движение да показва признаци на отслабване на апетита към NASDAQ, при продължителна подкрепа може да се очаква достигане на рекордно ниво от 14000 пункта през близките месеци. Въпреки това, трябва да се отбележи, че RSI се намира близо до зона на прекупен пазар, което може да доведе до корекция на цената.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg