Живот извън матрицата

Инж. Алина Попова успя да изгради първата модерна куполна къща в България

Живот извън матрицата

Снимка: Арх. Стефан Вълканов

9684 ~ 2 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Търсите дом, в който да се чувствате в хармония с природата? В природата няма прави ъгли, а има сферични форми. Това е само една от причините основателят на Сферата 123 инж. Алина Попова да се насочи към дървените куполни къщи.

Началото

Преди четири години Алина завършва второ висше образование в Техническия университет в София и тогава избира „Автономно енергийно независимо селище“ за тема на дипломната си работа. Започва да търси решения за къща, позволяваща максимална икономия на енергия за климатизацията й и така стига до предимствата на сферичната форма. При защитата на разработката преподавателите й питат само кога ще построи първата куполна къща.

Път

Животът води желаещите, убедена е инж. Попова. Тя е електропроектант с над 20-годишен опит. Родена е в Украйна, но от 1993 г. живее в България. Дървените куполни къщи стават нейната професионална мисия и вече три години тя върви по този път. Намира много съмишленици, като повечето от тях допринасят по един или друг начин. Арх. Стефан Вълканов например създава визуализациите за сайта на Сферата 123. В решаващ момент се появява Мария Головина, която има богат опит в строителството с дърво, натрупан Красноярск. Тя се вдъхновява от проекта и става съдружник в него.

Първият инвеститор

Алина влага много средства в развитието на идеята, но липсва инвеститор, който пръв да повярва в изграждането на такъв дом. Точно когато е на крачка да се откаже, съдбата й поднася желаната възможност. 2020-а ще е паметна, тъй като през тази година Сферата 123 изгражда първата куполна къща - в гориста местност край гр. Бяла, недалеч от морето. Първият инвеститор също е жена – Алоел Кристал от Канада, която се преселва в България.  Тя е холистичен лекар и е привърженик на екологичния начин на живот извън „матрицата“. Намерението й е да създаде напълно автономна ферма и да се занимава с биодинамично земеделие, както го е практикувала в Канада. Енергийните нужди на стопанството ще се осигуряват от off-grid фотоволтаична система, ще събира дъждовна вода за поливане на градината, ще е в абсолютна хармония с природата. В търсене на правилните хора, които да построят нейния нов дом, се обръща към Сферата 123. Осигурява финансирането, с което Алина и Мария да изградят комфортното жилище.

Накъде

Пандемията отключи възможността да се работи от дистанция и все повече хора от големите градове по света тръгват обратно към природата. Това навярно ще даде шанс Сферата 123 Куполни къщи да разгърне потенциала си.

Предимства на куполната къща

Днешният човек се движи в метални кутийки и живее в метални клетки, което влияе негативно на енергийната му система, тъй като той постоянно е в екранирано и отслабено магнитно поле, казва Алина Попова. Куполната къща обаче е екологично жилище, което осигурява органична връзка с магнитното поле на земята и позволява на човешкия дух да се издига и да релаксира. За отоплението й са необходими с 30-40% по-малко от ресурсите, нужни за къща с квадратна, правоъгълна или друга форма. Още Петър Дънов е казвал, че къщите на бъдещето ще са сферични.

Подкрепи Economic.bg