Кабинетът отпусна първите милиони за тол звеното

В „Национално тол управление“ ще влязат 921 души

Кабинетът отпусна първите милиони за тол звеното
Правителството създаде специално звено за тол системата „Национално тол управление“ в структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ). То ще се занимава с електронната система за събиране на пътни такси на база на изминато разстояние и електронните винетки, които трябва да заработят от догодина. За финансирането на новата структура бяха отпуснати 2.07 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи правителствената пресслужба.

Отпуснатите средства ще отидат за разходите по експлоатацията на 105 моторни превозни средства, които ще осъществяват контрола по пътищата, ще бъдат оборудвани помещенията за администрацията и ще се плащат наемите за 500-те терминала за самообслужване, чрез които ще купуваме електронните винетки.

Освен това се променят компетенциите на дирекция „Пътни такси и разрешителни“ и за тях отпада събирането на таксите от Закона за пътищата – те се прехвърлят в новосъздаденото звено. Според правителството по този начин ще се осигури възможност за ефективно управление на смесената система за таксуване. 

Както по-рано Economic.bg  писа в новата структура ще влязат 921 души, като 680 от тях ще бъдат включени в т.нар. тол полиция, която ще се занимава с контрола по пътищата. 
Коментари: 0