Кабинетът в оставка пак раздава непредвидени пари

Ананиев отказва да внесе исканата от президента актуализация на бюджета

Кабинетът в оставка пак раздава непредвидени пари
6366 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителството в оставка отказва да внесе в парламента актуализация на бюджета, а вместо това продължава да раздава пари, които не са предвидени в Закона за държавния бюджет за 2021 г. Разходите по различните социално-икономически мерки, свързани с пандемията, са разчетени до края на април, май или юни. Заради това днес с постановление бяха одобрени допълнителни 83 млн. лв. за плащания на медиците на „първа линия“, тъй като те са на изчерпване и не биха стигнали дори до края на този месец.

Бюджет 2021

От тях 23 млн. лв. са за персонала в структурите на здравното министерство, а останалите 60 млн. лв. - за здравната каса. Така общо от държавния бюджет към НЗОК са насочени 195 млн. лв. за 1000-те лв. за медицинските работници, които са в пряк досег до заразени с COVID-19. Според финансовия министър в оставка Кирил Ананиев новите 83 млн. лв. са за месеците май и юни.

По силата на сега действащия механизъм парите се изплащат до три месеца след прекратяване на извънредната епидемична обстановка – в случая до края на август, тъй като кабинетът я удължи днес с един месец. Това означава, че за юли и август плащанията по това перо не са обезпечени, а в случай на служебно правителство то не може да актуализира бюджета, тъй като няма действащ парламент.

Припомняме, че президентът днес настоява да бъде внесена в парламента актуализация на бюджета, тъй като средствата на НЗОК за лекарите „на първа линия“ са на изчерпване, добавките към пенсионерите са до месец май, а животът на мярката „60/40“ – до края на юни. Припомняме, че по закон единствено правителството, било то и в оставка, може да внесе актуализация на бюджета, а парламентарните групи могат единствено да правят предложения по вече започналата процедура на изменение на бюджетната рамка.

Ананиев обяви още, че кабинетът в оставка възнамерява на заседанието следващата седмица да бъдат насочени 240 млн. лв. с постановление „за подкрепа на семействата и бизнеса“ без да уточни за какво точно ще бъдат похарчени.

Припомняме, че преди седмица депутатите с голямо мнозинство гласуваха мopaтopиyм въpxy няĸoи дeйнocти нa ĸaбинeтa в ocтaвĸa. Cpeд oгpaничeниятa в дeйнocттa нa пpaвитeлcтвoтo oбaчe нe бe paздaвaнeтo нa пapи oт Цeнтpaлния бюджeт c пocтaнoвлeния.

Коментари: 0