Парламентът ограничи правомощията на правителството в оставка

Министерският съвет няма да може да назначава свои хора в държавни предприятия и регулатори, както и да отдава концесии и да продава имущество

Парламентът ограничи правомощията на правителството в оставка

Снимка: НС

Автор: Economic.bg

Депутатите приеха налагането на мораториум върху някои действия и решения на правителството в оставка, които то няма да може да предприема в оставащите му дни и седмици до разпускането му. Става въпрос за даване на концесии, разрешения за проучвания и назначения на различни държавни постове, каквито текат активно в момента. Появиха се множество сигнали, че партийни кадри на ГЕРБ се назначават ударно като държавни служители в администрацията, за да не могат да бъдат сменени, или в бордовете и управлението на държавни предприятия с набързо организирани конкурси и вписвания в почивните дни.

"За" ограничаване на правителствените правомощия гласуваха 151 от общо 151 регистрирани депутати. ГЕРБ не участваха в гласуването, поради което нямаше "против".

Парламента забрани също извършването на разпоредителни сделки с държавно движимо и недвижимо имуществото, включително болници и здравни заведения. По информация на БСП в момента тече процес по смяна на ръководителите на държавни и общински болници, а също така, според Корнелия Нинова, се прави опит да се продават общински лечебни заведения.

Внесеното от БСП предложение касае мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие. Миналата седмица предложението не получи подкрепа.

Корнелия Нинова предупреди депутатите, че този мораториум е закъснял с цяла седмица, защото времето тече и ГЕРБ прави сериозни преназначения в различни сектори.

През последните дни 65 болници смениха ръководствата си. В 58 от тях е имало само един кандидат, който е избран без конкурс. В останалите 7 случая са били по двама претенденти, но един от тях се отказал преди финалното решение", коментира Нинова.

Другото предложение е на "Изправи се! Мутри вън" и "Има такъв народ". То касае определени действия на Министерския съвет в оставка, сред които решения за отдаване на концесии.

"Пилеенето на пари в безвремието между две правителства е неморално и нечестно. Много от новите назначения в администрацията вече са се състояли. Нека следващите министри да ревизират действията на парламента в оставка", коментира Мая Манолова. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се включи в дебата в парламента. "Назначенията, за които говорите се осъществяват по Закона за публичните предприятия. Той беше приет преди 3 години с подкрепа на БСП, които днес искат мораториум", коментира Петкова.

Йордан Цонев от ДПС изрази притесненията си, че подобно предложение е противоконституционно, защото отнема правомощия от изпълнителната власт. ГЕРБ не взимаха участие в дебата през първите часове на заседанието. Мълчанието наруши Тома Биков, като подкрепи твърденията, че НС няма право да отнема правомощия, особено на фона на тежките кризи, пред които е изправена страната.

Коментари: 0