Как Brexit спъва иновациите на автомобилните производители в Европа

Браншът се тревожи, че заради напускането на Великобритания ще изостане още от Азия и Америка

Как Brexit спъва иновациите на автомобилните производители в Европа

Снимка: Pexels

Brexit спъва иновациите на автомобилните производители в Европа, насочвайки вниманието им към „себе си“ вместо към технологичните предизвикателства, пред които е изправена индустрията, пише CNN.

Старши технически ръководители в BMW и Volkswagen обръщат внимание, че отделянето на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) може да доведе до изоставането на бранша от Азия и Америка. Причината е, че процесът по Brexit нарушава текущите операции, заплашва сътрудничеството в научните изследвания и не на последно място източва ресурси. 

„Дебатът за Brexit обхваща цяла Европа, което няма да ускори технологичния растеж“, изтъква Мартин Хофман, главен информационен директор на Volkswagen, по време на среща на високо равнище в Лисабон. „Това ни разсейва“, допълва той. 

Европейската автомобилна индустрия ежегодно налива окло 54 млрд. евро в иновации, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилните производители. Това прави бранша водещ инвеститор в научно-изследователска и развойна дейност на континента. 

Сега тези разходи са застрашени заради Brexit. Сдружението на автомобилните производители и търговци посочва, че инвестициите в нови модели и съоръжения във Великобритания например са се понижили с 47% през първата половина на годината. 

На фона на тази статистика прави впечатление вече заформилата се глобална надпревара по разработването на електрически и самоходни автомобили. „От технологична гледна точка в момента бъдещето се пише от Китай и САЩ“, казва в тази връзка Хофман. 

Великобритания и ЕС все още не успяват да се споразумеят за условията по развода помежду им и бъдещите им търговски отношения. Бизнесът все повече се притеснява, че Островът може да се напусне Общността без да бъде постигната сделка. 

Междувременно изчисления сочат, че новите тарифи между ЕС и Великобритания за внос ще костват на европейските автомобилопроизводители поне 5 млрд. паунда. Хаотичният Brexit може да причини сериозни главоболия и заради митническите проверки, които ще забавят и усложнят доставките. 

Всички тези опасности карат старши вицепрезидентът на BMW Кристоф Гроте да определи Brexit като „много негативно нещо“. Гигантът вече обяви, че месец след изтеглянето на Великобритания от ЕС ще затвори своята фабрика за Mini, тъй като няма сигурност дали ще може да си осигурява необходимите части за производството. 

Другият много сериозен риск за индустрията е свързан с академичните изследователски проекти, които са в основата на иновациите. ЕС финансира редица научни инициативи в областта на транспорта и превозните средства, провеждани съвместно от университети и частни компании в целия Блок. Според Гроте тези партньорства може да се окажат много по-трудни след Brexit. „Всяка бариера, която се създава, не води до повече сътрудничество“, изтъква той. 

Британските университети вече усещат захлаждането. Данните показват, че делът на финансирането към тях от ЕС за научни изследвания е намалял след решението за Brexit от 2016 г. 

BMW и Volkswagen са само едни от многото представители на бранша, които са предупредили за скъпоструващите последствия от Brexit. Производители на автомобили, включително Nissan и Honda, имат големи фабрики в Обединеното кралство. Ford също произвежда двигатели в два завода. Някои от тях предупредиха, че ще трябва да напуснат Обединеното кралство, ако търговските бариери след Brexit изтрият маржовете на печалба.
Коментари: 0