Как да се защитим от грипа

Вижте няколко превантивни мерки, които може да предприемете при поява на първите симптоми

Как да се защитим от грипа
4061 ~ 1 мин. четене
С падането на температурите идва времето на сезонните настинки и грипове и трябва да бъдем внимателни за здравето ни. Грипът е заразно заболяване, което се причинява от няколко вируса - A, B и C. Първите симптоми са свързани с вдигане на висока температура, втрисане, отпадналост, болки в мускулите и ставите. Заразяването обикновено става чрез кихане и кашляне. 

За да се предпазим от вирусите и гриповете през есенно-зимния сезон, можем да предприемем няколко превантивни мерки. Една от тях е ваксиниране с противовирусни препарати. Те са най-ефективни, когато се приемат в първите 24-48 часа при поява на симптомите. 

Изключително важно през този период е да се избягва контактът с болни лица и да се мият редовно ръцете със сапун и вода, особено след возене в градския транспорт. 

Приемането на антибиотици е наложително след изписване от личния лекар. Когато заболяването не е усложнено с бактериална инфекция, антибиотиците не помагат на организма. 

Когато усетите първи симптоми на заболяване, останете вкъщи и не ходете на работа, съветват специалистите. При кашлица може да използвате хирургическа маска. Грипът може да се лекува в домашни условия ако няма усложнения с приемане на повече течности и медикаменти, които облекчават симптомите. 
Подкрепи Economic.bg