Как климатът влияе на човешкия апетит?

Температурата на самите ястия оказва голямо влияние на апетита ни

Как климатът влияе на човешкия апетит?
4469 ~ 2 мин. четене

Със сигурност сте забелязали, че повечето хора приемат повече храни когато времето е мрачно, дъждовно и студено. Съответно когато е горещо, наблягаме на студените напитки. Също така и температурата на самите ястия, оказва огромно влияние на нашия апетит. Разбира се, кой не обича леденостудена диня или лъжичка сладолед в горещ ден?

Топлото време намалява нашия апетит, защото организмът се опитва да запази самообладание и има нужда от нещо, което да го охлади. Съответно, когато е студено, на организмът са необходими много повече калории, за да може всички органи да функционират и температурата на тялото да се запази в норма.

Тогава наблягаме на топли и мазни храни, за да се стоплим и задоволим по-често изразеното чувство на глад. Може би сте обърнали внимание, че в много заведения за хранете през лятото, държат много ниски температури. Това е така, за да могат да стимулират вашия апетит, чрез температурните разлики. Поради тази причина се наслаждавайте на обяда или вечерята си в градината на заведението, където ще се окажете по-малко гладни.

Имайте предвид, че топлите храни се смилат по-бързо и не могат да ви задържат дълго време сити, което също е показателно защо през зимата се храним по-често и защо качваме килограми. Това, което ви съветваме е да консумирате храни с различни температури. 30 минути след като се хапнали топла храна, изпийте чаша хладка вода или дъвчете сурови зеленчуци.

Когато климатът е влажен, ние наблягаме на консумацията на повече зеленчуци и вода. При сух и студен климат, тялото се нуждае от повече месо и белтъчини. Когато е горещо, приемайте плодове и сокове в големи дози, за да не се обезводните. 
Подкрепи Economic.bg