Как ограничаването на Android за Huawei ще се отрази на потребителите?

Потребителите ще могат да ползват някои неща

Как ограничаването на Android за Huawei ще се отрази на потребителите?

Снимка: БТА

5570 ~ 4 мин. четене
Ограниченията за достъп на Huawei до операционната система Android ще хвърли дълга сянка върху лансирането на нови телефони на марката, каквито китайският производител всъщност представи вчера в Лондон. На специално събитие с участието на медии от цял свят гигантът показа новите модели от серията Honor 20, за които стана ясно, че ще използват пълно Android изживяване, включително ще предлагат достъп и до Google Play. 

Дебютът на новите телефони на Huawei идва дни, след като Google обяви, че ограничава опциите за използване на операционната система от устройствата на китайския бранд. Причината е вкарването на базираната в Шънджън компания в „черен списък“, орязващ правата на американските играчи да правят бизнес с посочените в него фирми. Впоследствие администрацията на Тръмп издаде извънредна 90-дневна лицензия, даваща зелена светлина на търговските отношения. 

Въпросът е какво ще се случи в дългосрочен план. Ако забраната остане, бъдещите телефони на Huawei ще могат да използват операционната система на Google ограничено, ако изобщо производителят реши да заложи на Android за тях, пише BBC. 

Предполага се, че Google също не иска да къса връзките си с втория най-продаван бранд, базиран на Android (след Samsung). Наскоро Huawei заяви, че нейните телефони се използват от над половин милиард потребителите. По последна информация двата гиганта работят съвместно, за да преодолеят ограниченията на САЩ. Какво обаче ще стане, ако въпросът отнеме по-дълго време, разяснява по-долу BBC. 

Какво точно прави Google?

Американската технологична фирма прекратява бизнес активностите си с Huawei, свързани с „непубличните“ трансфери на хардуер, софтуер и технически услуги. Това не означава, че китайската компания губи целия достъп до Android , тъй като основната операционна система е проект с отворен код и всеки производител може да я модифицира и инсталира на своите устройства, без да се налага да получава разрешително. На практика обаче всички основните доставчици разчитат много на подкрепата на Google. 

Така например Google контролира достъпа до някои софтуерни добавки като: 
  • приложението Play Store 
  • нейните собствени приложения 
  • виртуалният помощник на Google Assistant 
  • услугата за електронна поща на Gmail 
  • инструменти, които позволяват достъп на трети страни до определени функции
Как това се отразява на съществуващи Huawei телефони?

Собствениците на Huawei или Honor телефони няма изведнъж да открият, че не могат да инсталират нови приложения или да получават актуализации за услугите на Google. 

Причината е, че техните устройства вече са сертифицирани за процеси, известни като тест за съвместимост (CTS) и Vendor Test Suite (VTS). В резултат на това Google може да им предостави нови версии на продуктите си и да разреши изтеглянето им от Google Play, без да се налага да се занимава директно с Huawei.

Казусът обаче се усложнява, когато въпросите опрат до актуализации на защитата. Според обичайната практика Google предоставя на производителите своите софтуерни поправки около един месец преди да разкрие публично за уязвимости. Това дава на компаниите шанс да проверят въпросните „кръпки“, без да създават проблеми за собствения си софтуер, а след това да предоставят за изтегляне персонализирана версия на корекциите.

Сега Huawei ще научава за тези поправки в същия ден, в който те бъдат пуснати от Android Open Project, което означава, че ще има забавяне на разпространението. На теория това може да доведе до ситуация, при която устройствата на Huawei ще са изложени на риск в продължение на дни или седмици. 

А как стоят нещата с новите телефони? 

Новите телефони изобщо няма да бъдат сертифицирани и следователно няма да имат предварително инсталирани Google Mobile Services (GMS). Сред мобилните услуги е пакетът от собствени приложения на Google, включително:

Магазинът за приложения, музика и други медийни продукти: 

  • Google Photo
  • YouTube
  • Google Maps
  • Облачно хранилище на Google Drive
  • Видео разговори на Google Duo
Някои от тези услуги ще продължат да бъдат достъпни в мрежата, но това ще е сравнително неудобно. 

Ограниченията няма да окажат голямо влияние върху базираните в Китай потребители, където достъпът до много от приложенията на Google е отдавна блокиран. На други места обаче ситуацията може да се отрази сериозно върху потребителския интерес. Желаещите все пак ще имат опцията да инсталират приложения от алтернативни виртуални магазини. 

Google обаче не позволява собствените му приложения да се инсталират от несертифицирани устройства. Загубата на достъп до мобилните услуги на гиганта също означава, че разработчиците на апликации от трети страни няма да могат да използват интерфейсите на Google за програмиране на нови устройства. Така техните приложения може да загубят някои функции. 

Бъдещето на Android? 

Отдавна има спекулации, че устройствата на Huawei може да останат Android. В тази връзко мнозина обръщат внимание на това, че операционната система е с отворен код, бъдещата Android Q също. 

Подобно на ситуацията с поправките на сигурност, и тук партньорите на Google имат предимството да получават достъп до публичните бета версии месеци по-рано, сдобивайки се с голяма преднина при адаптирането на собствения си софтуер. 

Това означава, че Huawei би могла да загуби няколко ценни месеца, в които няма да развива продукта си. Това ще доведе и до проблеми от маркетингова гледна точка. „Android всъщност е марка и за да я използва, вашият софтуер трябва да бъде сертифициран“, обяснява Мишал Рахман от сайта XDA-developers. „Така че, дори ако Huawei продължи да продава устройства, използващи отворен код, тя не може законно да нарича своите устройства Android“, уточнява още той. 

А алтернативите? 

Huawei обяви, че работи по своя операционна система още през март тази година, като тя е нейният „План Б“, в случай че достъпът до Android ѝ бъде спрян. Софтуерът е в процес на разработка. 

Експертите обясняват, че алтернативният ход може да е добре дошъл в Китай, където хората прекарват много време в WeChat например – програма, която позволява на приложения от трети страни да я ползват. Другите разработчици обаче ще бъдат подложени на натиск да предложат версии, пригодни за новата операционна система. На други места този ход може да се окаже проблематичен. 

„Критичната част за успеха на мобилната операционна система е броят на приложенията, предлагани на пазара“, коментира Рахман и казва, че iOS и Android имат на разположение най-много разработчици. 
Коментари: 0