Какви ще са приоритетите на новата Европейска комисия

Урсула фон дер Лайен иска да гради партньорство със САЩ и да дефинира отношенията на ЕС с Китай

Какви ще са приоритетите на новата Европейска комисия

Снимка: БТА

Решителни действия в борбата срещу климатичните промени, изграждане на партньорство със САЩ, дефиниране на отношенията с днешния по-самоуверен Китай и надеждно партньорство с Африка. Това са част от приоритетите, които новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави пред институцията за следващия 5-годишен мандат.

„Ръководената от мен Комисия ще бъде геополитическа Комисия, работеща за устойчиви политики. Искам също така Европейският съюз да бъде пазител на многостранното сътрудничество. Защото знаем, че сме по-силни, като заедно правим това, което не можем да направим сами”, заяви още бившият германски министър на отбраната.

„Искам Европейския зелен пакт да се превърне в отличителния белег на Европа. В основата му е ангажиментът ни да бъдем първият континент на света, който е неутрален по отношение на климата. Това е и дългосрочен икономически императив: тези, които действат първи и са най-бързи, ще се възползват от възможностите, които предлага екологичният преход. Искам Европа да води надпреварата. Искам Европа да бъде износител на знания, технологии и най-добри практики”, каза още Фон дер Лайен по отношение на амбициите си за новата ЕК.

По думите на новия председател на Комисията, въпреки че Европа е на челно място при сделките между предприятията (b2b), то в други области, като например директните продажби от компании на потребители, трябва да навакса изоставането си. „Трябва да подготвим единния пазар за цифровата ера, да извлечем максимална полза от изкуствения интелект и големите информационни масиви, да повишим киберсигурността и да работим усилено за собствения ни технологичен суверенитет”, каза още фон дер Лайен.
Коментари: 0