Какво е призрачен полет и защо Ryanair не се отказва от него

Авиокомпанията извършва между 3 и 15 такива полета всяка седмица

Какво е призрачен полет и защо Ryanair не се отказва от него

Снимка: Unsplash

За нискобюджетната авиокомпания Ryanair изпълняването на т.нар. „призрачни полети“ вече е нещо нормално и необходимо, за да се справи с въздействието на някои от ефектите от COVID-19. Въпросните полети са без пътници, като самолетите често кацат обратно на мястото, от което са тръгнали. Продължителността на летенето пък е под 25 минути.

Призрачните полети всъщност не са нищо ново, обяснява специализираната медиа Simple Flying. Преди пандемията много авиокомпании са изпълнявали такива, за да преместят самолет между точка А и точка Б или за дейности по обучение и профилактика.

Кризата обаче доведе до нов тип полет-призрак, който да държи самолетите и пилотите „във форма“. Авиокомпанията изпълнява такива, за да поддържа флота си в експлоатационна готовност по време на занижената активност вследствие на пандемията. Освен това причина за изпълнението им е правилото пилотите да извършат определен брой излитания и кацания в рамките на даден период от време.

За да се гарантира, че нашите въздухоплавателни средства могат да бъдат използвани както за репатриращи полети на пътници, така и за основни полети за транспортиране на спешни медицински консумативи, част от нашия екипаж и самолети трябва да останат на разположение и да могат да се експлоатират“, коментира говорител на Ryanair.

Според анализ на RadarBox.com този тип полети на Ryanair скачат през миналата година - най-силно през април и май на фона на колосалното затишие на редовния въздушен трафик. След това авиокомпанията изпълнява средно между 3 и 15 призрачни полета всяка седмица.

Алтернативата на дейността на Ryanair e превозвачът да подготви самолетите за съхранение, което означава специално опаковане на двигателите. Това обаче не може да реши проблема с подготовката на пилотите.

Коментари: 0