Какво предложиха бъдещите концесионери на Летище София

Трети терминал, карго и паркинги са само част от предложенията в офертите на кандидатите

Какво предложиха бъдещите концесионери на Летище София
4211 ~ 3 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) бяха отворени петте оферти за концесия на Летище София. И петимата кандидати бяха допуснати до публичната процедура по концесията и днес над четири часа комисията четеше резюмираните им предложения. Във всяка от офертите се предвижда изграждането на трети терминал, което е и едно от условията на държавата, изграждане на паркинги и модернизация или промяна на функцията на Терминал 1.

Най-висока оферта за годишно концесионно възнаграждение от близо 33 млн. евро предлага консорциумът воден от Aeroports de Paris Group, заедно с турската „ТАВ Хаварлиманларъ Холдинг“. В предложението на компаниите влизат и инвестиции в инфраструктура в размер на 903 млн. евро, което значително надхвърля исканите от държавата 600 млн. евро. Освен това в офертата на френско-турския консорциум влиза и затваряне на Терминал 1 и прехвърлянето на дейността му към Терминал 2, който пък съответно ще бъде разширен. От предложението стана ясно, че едно от условията на държавата - строежът на трети терминал, ще бъде изпълнено до 2030 г., а до 2040 г. той ще бъде разширен. Операторът на френското летище посочи като възможни приходи за България през целия период на концесията около 2.3 млрд. евро. Финансирането ще дойде 100% чрез банкови кредити.

Втората по-големина на годишните концесионни такси е офертата на „ССБ София Еърпорт ДжейВи“, в което участва „ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ“, както и операторът на летището в Копенхаген. Те предложиха годишно възнаграждение от 26.05 млн. евро и капиталови инвестиции в размер на 625 млн. евро. В предложението влиза строителство на Терминал 3, което ще започне през 2021 г., разширяване и обновяване на Терминал 2, строителство на многоетажен паркинг, развиване на модерни търговски помещения и др. Финансирането ще се състои от 25% самоучастие и 75% заеми, като 200 млн. евро ще дойдат от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Летище Мюнхен с фонда Meridiam (консорциум „СофКънект“) предлага третата по големина оферта за годишно концесионно възнаграждение от 24.5 млн. евро и 608 млн. евро капиталови инвестиции, като се разграничават четири фази на техническо развитие на аеропорта. В предложението на консорциума влиза изграждането на трети терминал на 800 метра от метростанцията и преструктурирането на Терминал 1 в карго терминал. Освен това в офертата влиза обозначаване на коридори за пристигащи и заминаващи на Терминал 2, паркинг за автомобили с 2000 места. От консорциума прогнозират и 19 млн. пътници годишно до края на концесията.

Офертата на Fraport, който оперира двете черноморски летище – Варна и Бургас, е за концесионно възнаграждение в размер на 21 млн. евро за година. В плана влиза и увеличаване на пътникопотока за целия период до 19 млн. пътници годишно. Предложението на Fraport е за изграждане на Терминал 3, който ще бъде свързан с Терминал 2. Терминал 1 ще функционира за вътрешни полети и се предвижда обособяване на фотоволтаичен парк. В бизнес плана на компанията влиза и допълнителен акцент върху рекламата на България като туристическа дестинация, развитие на нискотарифните превозвачи и разширяване на стимулите към тях. Освен това се предвижда и съвместна работа с българския превозвач Bulgaria Air. В плана на Fraport е и подобряването на безмитното предлагане – разширяване на асортимента на местата за хранене. 616 млн. евро са предвидените капиталови разходи за периода.

Консорциум „Витоша“, в който влизат „Манчестър Еърпорт Груп“ и китайската BCEGI Кънстракшън предложи годишно концесионно възнаграждение от 19.9 млн. евро и общо инвестиции в размер на 1.29 млрд. евро. Годишните авиационни приходи се изчисляват на 308.9 млн. евро, като се очаква мрежата да се разшири до 150 дестинации. Предвижда се реновиране на двата съществуващи терминала и строеж на трети терминал. Прогнозната стойност на приходите за България за периода са в размер от 1.7 млрд. евро, с които ще се подобри икономическото състояние на страната. 528 млн. евро от общия размер на инвестициите ще бъдат вложени в разширяването на Терминал 2 и строежа на Терминал 3.
Коментари: 0