Какво разбраха хакерите за нас от последната Facebook атака?

Близо 30 млн. са засегнатите профили по последни данни

Какво разбраха хакерите за нас от последната Facebook атака?
Почти 30 милиона телефонни номера и имейл адреси на потребители на Facebook са били достъпни за хакерите в най-големия пробив на сигурността в историята на компанията, съобщиха от социалната мрежа в петък. Виртуалните нападатели са получили достъп до още повече подробности на 14 милиона от тези потребители, включително района, в който живеят, статуса на връзката им, религията и част това, което са търсили.

„ФБР активно разследва пробива“, заяви пред репортери г-н Ройсен, вицепрезидент на Facebook. По негови думи  ФБР е поискала от компанията "да не обсъждат кой може да стои зад тази атака" или да споделят други подробности, които биха могли да компрометират разследването.

Компанията заяви, че все още не може да знае пълната степен на атаката и не изключва възможността за други "по-малки атаки", свързани с нарушението. 

Новите подробности идват две седмици след като Facebook обяви, че атакуващите са имали достъп до 50 милиона акаунта на потребителите . Facebook заяви в петък, че "сега знаем, че по-малко хора са били засегнати, отколкото първоначално си помислихме“.

За 14-те милиона, засегнати от нарушението, нападателите са имало достъп до следната информация: 

"Потребителско име, пол, език, статус на връзката, религия, родния град, текущия град, рожден ден, образование, работа, последните 10 места, които са маркирани, уебсайт, хора или страници, които следват, както и последните 15 търсения. "

Facebook съобщи, че ще изпрати съобщение до засегнатите 30 милиона потребители през следващите дни и ще публикува информация до своя център за помощ.

Нападателите експлоатират поредица от бъгове на платформата Facebook. Уязвимостта, твърди Facebook, е съществувала от юли 2017 г. Тя не е разгледана до миналия месец, след като инженерите на компанията са забелязали  някаква необичайна дейност, която се оказа атака.
Коментари: 0