Калфин: Влизането на държавата на пазара на горива има частен интерес

Проблемът с аптеките е доста по-голям, отколкото достъпа до горива, смята бившият социален министър

Калфин: Влизането на държавата на пазара на горива има частен интерес

Снимка: Economic.bg/Архив

2639 ~ 2 мин. четене

Ако се говори за сектор с проблеми, то това е достъпът до аптеки в България, а не до бензиностанции. България е сред страните, в които има най-много бензиностанции. Това каза бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин в интервю за БНР, коментирайки идеята на финансовия министър Владислав Горанов да се създадат държавни бензиностанции. Калфин изрази предположение, че влизането на държавата на пазара на горива прилича на някаква намеса на държавата, от която след това ще се покаже частен интерес“.

Не виждам нито една причина държавата да направи държавна петролна компания с това претенциозно име по подобие на арабските страни, които добиват петрол, с която да прави складове и бензиностанции“, изтъкна Калфин. По думите му това може да се случи „включително и чрез предоставяне на складовете на Държавния резерв, което и сега ще стане“.

„Хората очакват държавата да се намеси и да свали цените, независимо как, и да ги приближи до доходите им. Предложете им да има държавен магазин за мляко, за хляб, за брашно, ще ви дадат същите отговори, но това не е логика. Ако имаше някаква икономическа логика, някой щеше да обясни колко ще струва тази компания, какъв е бизнес планът за тази компания, за колко би се продавало горивото. Това е една инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците. Абсолютната мъгла около параметрите на една такава компания подсказва, че надали някой мисли за икономическия интерес“, коментира Ивайло Калфин.

Припомняме, че в средата на месец май Министерството на финансите предложи създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“, чийто принципал да е министърът на икономиката. Идеята на ведомството, управлявано от Владислав Горанов, е със създаването на новата държавна структура да „подобри конкуренцията на пазара и да се осигурят максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“. „Държавна петролна компания“ ще изпълнява и всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

Ивайло Калфин коментира и решението на министър-председателя Бойко Борисов да намали ДДС-то за заведенията от 20 на 9%. Според Калфин тази мярка няма да проработи, а и нямало да помогне и на бранша.

Коментари: 0