Канада търси заместник - финансов министър в интернет

Заплатата за висшата ръководна длъжност може да достигне 224 454 канадски долара годишно

Канада търси заместник - финансов министър в интернет
5094 ~ 3 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Докато всяка промяна в изпълнителната власт в България е съпроводена с масови кадрови рокади на всички нива в публичната администрация и държавните компании, то Канада назначава заместник-министри (позиция считана като част от политическия кабинет у нас), единствено чрез обява в интернет.

Правителството на канадската федерална територия Юкон търси специалист за позицията заместник-министър на финансите. Позицията е в столицата ѝ Уайтхорс, а работодателят поема изцяло разноските за интервюто на одобрените кандидати, както и разходите за преместване на избраника си. Годишната заплата за висшата ръководна длъжност е в границите от 167 780 до 224 454 канадски долара.

Задълженията по позицията включват развитие на общата финансова и фискална стратегия на територията, управление на приходите, дейността и капиталовите разходи, управление на публичните активи и задължение в синхрон със Закона за административните финанси и другите правителствени политики, управление и развитие на счетоводните, бюджетните и данъчните политики и системи. Заместник-финансовият министър ще координира и комуникацията с другите публични институции, както и с централното канадско правителство.

Подчертава се, че докладването на премиера на Юкон дава прекрасната възможност да бъдат проявени лидерски качества и да бъдат лансирани идея за дългосрочната финансова стратегия на територията.

Кандидатите трябва да имат поне висше образование, за предпочитане в областта на счетоводството, публичната и бизнес администрацията или търговията. Изисква се също и „продължителен“ опит на висша ръководна длъжност във финансовото управление и стратегии на голяма организация, за предпочитане публична. Профилът на избраника включва и доказани качества и знания в лидерството, ефективното управление, преговорите, стратегическото планиране, работата в екип и ръководенето на човешки ресурси.

„Правителството на Юкон търси лидер с аналитични и стратегически качества, отдаден на екипната работа и показал почтеност, честност и отговорност“, се казва в обявата.

Желаещите могат да подадат документи до 23:30 ч. тихоокеанско време на 6 март през интернет страницата на правителството на Юкон. Чрез нея може да се кандидатства за всички свободни позиции в администрацията.Местната администрация попадна в топ 100 на канадските работодатели за 2015 г.


Юкон е най-малката от трите федерални територии на Канада, заемаща най-северозападната част от страната и граничеща на запад с Аляска. Територията ѝ е над 482 хил. кв. км., от които 8 хил. са с водна повърхност. Поради суровият си климат тя е изключително рядко населена. Населението е едва около 34 хиляди души, а гъстотата 0,07 души на кв. км. Около 13% от населението се самоопределя като коренно – северноамерикански индианци или метиси.


Столицата (на снимката горе)е и най-голям град – в нея живее над 2/3 от населението – около 23 хил. Във втория най-голям град – Доусън живеят едва около 1300 души. Средните минимални температури в Уайтхорс през юли са 8 градуса, а максималните – 21. През януари те са съответно -13 и -22 градуса. Юкон е най-студената част от Канада – през 1947 г. в изоставения град Снаг са измерени рекордните -63 ˚C.

Брутният вътрешен продукт на територията през 2011 г. е бил 2,7 млрд. канадски долара, което я нарежда на трето място от всички провинции и територии на страната по показател на глава от населението – 75 141 долара. Юкон става емблематична дестинация по време на златната треска и до днес минната индустрия остава традиционен сектор. Територията е известна още със впечатляващите си природни картини, туризма, хидроенергетиката, дърводобивната и дървообработващата промишленост.


Флагът на федерална територия ЮконПодкрепи Economic.bg